Ce se întâmplă când locuința ta este amplasată prea aproape de cea a vecinului? Pericolul la care se supun cei care nu respect legea

Persoanele care intenționează să își construiască o casă trebuie să fie atente la anumite aspecte legate de distanța față de imobilele vecine. Cei care nu respectă reglementările legale riscă să fie acționați în instanță.

Reducerea distanței se poate face doar cu acordul vecinilor / foto: Pixabay
Reducerea distanței se poate face doar cu acordul vecinilor / foto: Pixabay

Înainte de a începe orice proiect de construcție rezidențială, legislația prevede respectarea unor distanțe minime. Deseori vedem ansambluri rezidențiale construite foarte aproape unele de altele, însă acestea nu sunt întotdeauna conforme cu legea, deoarece o casă poate fi edificată doar la o anumită distanță față de cea vecină.

Reducerea acestei distanțe se poate face doar cu acordul vecinilor, exprimat în scris, iar un considerent important în această privință este păstrarea intimității.

Orice construcții, lucrări sau plantații se pot realiza de către proprietarul terenului doar respectând o distanță minimă de 60 de cm față de linia de hotar, cu excepția cazurilor în care legea sau regulamentele de urbanism prevăd altfel, pentru a nu încălca drepturile proprietarului vecin. Orice abatere de la distanța minimă este posibilă doar printr-un acord scris, autentificat, între părți.

Ce se întâmplă dacă casa ta este prea aproape de cea a vecinului

În această situație, proprietarul riscă să primească o amendă. Este obligatoriu să fie menținută o distanță de cel puțin 2 metri între proprietatea vecină, fie că este îngrădită sau nu, și ferestrele orientate către această proprietate, balcoanele sau alte structuri similare. În caz contrar, proprietarul casei se poate aștepta oricând la un proces.

Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relațiile de vecinătate, instanța de judecată poate să-l oblige la despăgubiri pentru cel prejudiciat și, dacă este posibil, la restabilirea situației anterioare.

Ce sancțiune primești dacă plantezi un copac la mai puțin de 2 metri de casa vecinului? Este fără recurs. Au existat cazuri în care vecinii s-au plâns că arborii plantați prea aproape de casele lor le fac umbră sau căderea frunzelor și fructelor în curțile lor le provoacă neplăceri. Conform legii, în astfel de situații, vecinii au dreptul să reclame aceste inconveniente.

În caz de nerespectare a distanței legale, proprietarul vecin are dreptul să solicite îndepărtarea sau, după caz, tăierea la înălțimea corespunzătoare a arborilor, plantațiilor sau gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului terenului pe care acestea sunt plantate, potrivit Newsweek. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chestorul mihai rus cluj 2018 jpg
image
image
image
image
image
image
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
biblie freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net