Cea mai puternică tradiție din a doua zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi

Ieri, creștinii ortodocși din toată lumea au celebrat Învierea Domnului, considerată drept cea mai importantă sărbătoare pentru creștini. Dar și astăzi, în a doua zi de Paște, există în continuare o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de acest moment, atât religioase, cât și laice. Află în continuare ce este bine să faci astăzi, conform tradiției!

Există diverse tradiții pentru a doua zi de Paște / foto: Shutterstock
Există diverse tradiții pentru a doua zi de Paște / foto: Shutterstock

Cu ocazia sărbătorii Paștelui, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Domnului, cel mai emblematic și important moment din întreaga dogmă creștină. Cu toții am făcut deja cunoștiință cu șirul lung de tradiții din timpul Postului, cât și cele din timpul sărbătorii efective. Însă, faptul că duminica a trecut nu înseamnă și că importanța acestui moment s-a evaporat! Dimpotrivă, există o întreagă serie de datini legate de a doua zi de Paște, pe care românii trebuie să le cunoască!

După cum orice credincios creștin care merge la biserică dimineața va recunoaște, de astăzi preoții vor începe slujba Sfintei Liturghii, iar salutul tradițional al perioadei continuă să fie folosit, mai precis „Hristos a Înviat!”, la care credincioșii creștini vor răspunde „Adevărat a Înviat!”. Însă, pe lângă ceremoniile religioase oficiate în biserici, există și o mulțime de tradiții populare laice, care încă sunt păstrate de-a lungul țării.

În Transilvania există tradiția stropitului fetelor

Una dintre aceste tradiții laice vine din Transilvania, unde stropitul fetelor fie cu apă de izvor sau parfum, este păstrat și astăzi. Potrivit localnicilor, acest gest este menit să le ajute pe fete să facă copii și să miroasă precum florile, tot restul primăverii. În unele părți ale Transilvaniei, în ziua următoare, rolurile se inversează, iar fetele vor fi cele care vor stropii cu apă băieții, conform ziarulunirea.ro.

O altă tradiție pentru a doua zi de Paște este ca toată lumea să își viziteze familia, dar nu numai atât! Se obișnuiește ca oaspetele să vină cu pască și ouă roșii, pentru a continua să sărbătorească împreună cu cei dragi Învierea Domnului. De asemenea, oamenii trebuie să continue să ciocnească ouă, cu formula obișnuită „Hristos a înviat!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net