Cum trebuie să afumi corect cârnații de Crăciun. Tipul de lemn folosit va modifica complet gustul de la final

O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să ne apropiem cu pași repezi de Crăciun. Iar cu această ocazie, românii din întreaga țară vor savura preparate tradiționale delicioase, cum ar fi sarmalele și salata de boeuf. Iar dacă veți pregăti cârnați acasă, este foarte important să știți precis cum să îi afumați corect.

Cârnații de casă sunt foarte populari de sărbători / foto: Freepik
Cârnații de casă sunt foarte populari de sărbători / foto: Freepik

Cârnații nu sunt deloc greu de pregătit, însă există câteva detalii la care trebuie să aveți grijă pentru a le oferi un gust de-a dreptul delicios. În perioada sărbătorilor de iarnă, astfel de preparate tradiționale devin foarte populare, iar românii din întreaga țară le pun pe masa de Crăciun.

Iar pentru a pregăti cârnați cu adevărat delicioși, cel mai important detaliu este să știm precis cum trebuie afumați. Nu numai că etapele acestui proces trebuie respectate cu strictețe, dar este foarte important să știm precis ce fel de lemn va trebui folosit.

Cum trebuie afumați cârnații iarna

Specialiștii recomandă utilizarea unui lemn tare, cum ar fi cel de stejar sau de fag. Aceste tipuri de lemn ard foarte lent și produc un fum curat, perfect pentru carne. În unele zone din țară este folosit lemnul de cireș sau prun, pentru o aromă ușor mai dulce.

Iar un detaliu foarte important este ca lemnul să fie uscat, fără rășină și să nu conțină absolut deloc urme de vopsea sau de lac. În general, nu este recomandată folosirea lemnului de conifere, deoarece este bogat în rășină și schimbă gustul alimentelor.

Cât durează procesul de afumare

Înainte de a fi puși la afumat, este important să lăsați cârnații la zvântat vreme de 24 de ore, într-un loc cât mai rece și bine aerisit. Astfel, membrana se va usca ușor, iar fumul va putea pătrunde uniform în cârnat. Afumarea la rece, la temperaturi cuprinse între 15 și 24 de grade este varianta cea mai populară.

Acest proces este unul lent, care poate dura 1 – 3 zile. Afumarea caldă, la temperaturi cuprinse între 40 și 60 de grade, este mai rapidă, însă este recomandată doar pentru preparate ce vor fi servite imediat.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
consult freepik1 jpeg
furniture 998265 1280 jpg
schi vacanta jpg
icoana jpeg
shibuya jpg
beach 5257079 1280 jpg
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
plante bucatarie istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net