De la traiul simplu la milioane de euro. Un fost cioban din Bihor și-a transformat visul într-o afacere de 35 de milioane de euro
În Beiuș, în inima Bihorului, un fost cioban demonstrează că destinul poate fi rescris cu încăpățânare și ani grei de muncă. După trei decenii de ambiție și renunțări, bărbatul conduce astăzi una dintre cele mai puternice afaceri din România în domeniul fructelor de pădure și al căpșunilor, evaluată la 35 de milioane de euro. A ridicat sere moderne, a investit constant în tehnologii de vârf și a strâns în jurul lui o echipă de peste 200 de oameni. Povestea lui arată că drumul de la baza muntelui la vârf poate deveni spectaculos dacă refuzi să te oprești.

La poalele Apusenilor, în serele din Beiuș, forfota nu se oprește nicio clipă. Este zi de cules, iar căpșunile sunt adunate atent, una câte una, din cele 33 de solarii întinse pe patru hectare. Totul este controlat cu precizie: temperatura, lumina, nutrienții. Așa se obțin fructe perfecte chiar și în mijlocul lunii noiembrie.
„Avem computer în care le pregătim mâncare, unde avem totul măsurat. Reţetele sunt în funţie de apă, în funcţie de nevoile lor. Ca hrană mergem mai mult pe potasiu, pe fosfor şi îngrăşământ foliar”, a declarat Gabriela Vlad, inginer horticol, potrivit observator.ro.
După recoltare, fructele merg direct în sala de ambalare. Ritmul este rapid, iar fiecare cutie trece printr-un control strict, unde calitatea decide tot.
Omul care a plecat de la zero
„Fiecare fruct de pădure este ales manul bucată cu bucată, în funcţie de calibru. Cele perfecte ajung în caserole de 250 sau 500 de grame, gata de raft. Sunt şi cele mai mici, care nu îndeplinesc aceste criterii, dar ajung acolo unde aduc bucurie”, a declarat antreprenorul Dumitru Gal.
În spatele acestor sere impresionante stau mai bine de zece ani de investiții și muncă fără pauză. Dumitru Gal, omul care a pornit de la zero, conduce astăzi o companie de 35 de milioane de euro.
„Primul meu contact cu munca a fost la zece ani, când mergeam cu oile noastre şi cele din sat la păşunat. De mic am învăţat ce înseamnă efortul şi lipsurile, dar tocmai ele m-au învăţat să lupt”, a declarat antreprenorul Dumitru Gal.
Iar planurile lui nu se opresc aici. Din primăvară, va începe implementarea unui nou proiect european în valoare de trei milioane de euro, pentru un sistem hidroponic ultramodern întins pe 24 de hectare.



































