De Mucenici, este bine să faci dragoste! Iată ce tradiții neobișnuite se respectă astăzi

Ultima actualizare:

Astăzi, 9 martie, îi sărbătorim pe cei 40 de Sfinți Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate pentru a ne merge bine? Există o serie de credințe populare de ziua praznicului Sfinților Mucenici care au dus la adoptarea câtorva reguli la sat.

Pentru a îți merge bine toată viața este bine ca astăzi să faci dragoste (Foto: Freepik)
Pentru a îți merge bine toată viața este bine ca astăzi să faci dragoste (Foto: Freepik)

De exemplu, se pare că de ziua praznicului Sfinților 40 de Mucenici oamenii nu lucrează. Această decizie vine din teama că, așa cum spune tradiția, dacă vor face activități în această zi, vor fi loviți cu măciucile.

Se zice că Mucenicii dau cu măciucile în această zi. Cine nu o ține este omorât de patruzeci și patru de mucenici, care vin cu patruzeci și patru de măciuci și îi dau în cap, Nu se toarce, nu se țese, nu se spală, că, dacă sunt patruzeci, o fi și unul rău, și se tem a nu le lovi ceva (...). Fiindcă sunt atâția sfinți, sunt răi de orice boale. Ziua de Mucenici e rea, pentru că patruzeci de zile peste an îți merge rău.  Cine nu ține această sărbătoare zace patruzeci de zile (...) În vremea de apoi au să-i îndese cu măciucile în pământ pe aceia care nu țin această sărbătoare).”, consemna folcloristul Theodor Speranția.

De ce nu se muncește în această zi

În plus, Mucenicii se țin și de frica bolilor și bubelor. Legendele existente prezintă un om care a semănat în această zi grâu și i-au ieșit foarte multe bube. Astfel, oamenii de la sat au deciz ca în această zi să nu inteprindă nicio muncă.

Se spune de un om că, semănând în această zi un stambol (dimerlie, baniță) de grâu, i-a ieșit în primul an patruzeci de stamboale, iar în anul al doilea a avut patruzeci de buboaie . E rău de pocituri, adică îi strâmbă vreo mână, vreun picior”, a adăugat folcloristul.

În plus, în ziua de Mucenici nu se lucrează pentru că e “rău de șerpi”. Folcloristul a povestit că o femeie a țesut la pânză în Drăgostițele și, pe când țesea, a ieșit câte un șarpe de la fiecare sul. „Și-au întrebat-o că ce vrea: moarte, ori doi copii gemeni? Ea a răspuns că mai bine doi copii gemeni (cei doi copii gemeni erau chiar șerpii). Atunci cei doi șerpi s-au apucat să-i sugă țâțele și i le-au supt, până când a murit biata femeie”, a adăugat acesta Theodor Speranția.

De ce e bine să faci de Mucenici dragoste

Potrivit cedințelor populare, ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia nu are doar interdicții. Se pare că pentru a îți merge bine toată viața este bine ca astăzi să faci dragoste.

Se serbează mai mult de fete, ca să le îndrăgească flăcăii. E bine să faci dragoste, căci toată vara îți merge bine. Patruzeci de mucenici (Drăgostițele) – se iubesc toate păsările și flăcăii cu fetele”, nota același specialist în folclor.

Citește mai departe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net