Decizie de ultimă oră. Toți șoferii care au premise provizorii obținute în Marea Britanie trebuie să știe asta

O nouă hotărâre a Înaltei Curte de Casații o să afecteze numeroși conducători auto. Românii care au premise de conducere provizorii, emise de o instituție din Marea Britanie, riscă pedeapsa cu închisoarea. Cei care sunt în această situație ar trebui să fie la curent cu noua lege.

Polițist rutiera
Poliția Rutieră / Sursă foto: arhivă

Sunt numeroși români care dețin un permis de conducere provizoriu, valabil în Marea Britanie. Mai exact, discutăm despre deținătorii de carnete emise de Agenția pentru Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (Driver and Vehicle Licensing Agency – DVLA).  Exista o întreagă discuție în jurul acestui subiect pentru că nu era foarte clar dacă permisul de acest tip era valabil și pe drumurile publice din România.

Ce s-a decis și cum vor fi afectați conducătorii auto

În acest sens, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie în ceea ce-i privește pe acești șoferi. Așadar, conducătorii cu acest tip de act nu au dreptul să conducă pe drumurile publice din țara noastră. Această decizie nu mai lasă loc de interpretări și vine la pachet cu sancțiuni drastice pentru șoferii care nu iau în serios hotărârea.

„Folosirea permisului de conducere provizoriu constituie infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România”, conform deciziei instanței nr. 78 din 28 noiembrie 2022.

Care sunt riscurile la care se supun cei care nu respectă decizia ÎCCJ

În concluzie, ÎCCJ a hotărât că acest tip de carnet. emis în Marea Britanie nu are un echivalent România. Conducătorii care sunt prinși la volan cu astfel de acte riscă între șase luni și trei ani de închisoare, pentru că polițiștii vor avea dreptul să îi acuze că au condus fără să dețină un permis valabil.

Toată această situație a plecat de la un electrician din orașul Avrig, județul Sibiu. Pe 9 februarie anul trecut, Constantin Stoica a fost deja condamnat în primă instanță la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare pentru că oamenii legii l-au prins pe data de 06.10.2015, pe raza localității Scoreiu, județul Sibiu, în timp ce conducea un BMW cu un permis provizoriu, emis de autoritățile din Londra în anul 2012. Acest caz i-a determinat pe cei de la ÎCCJ să ia o hotărâre în cazul tuturor șoferilor români care vor să meargă cu un astfel de permis pe drumurile publice din România, conform MonitoruldeCluj.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net