Dilema care le dă bătăi de cap românilor. Care este pluralul cuvântului soare

Ultima actualizare:

Pluralul cuvântului „soare”, poate inițial pare ceva banal, însă ai fi surprins de câte ori te poți încurca într-o conversație dacă nu ești atent. Reprezentând cel mai important ingredient în „rețeta” vieții pe Pământ, importanța acestuia se face simțită în toate aspectele vieții, inclusiv în vorbire.

Dilema care le dă bătăi de cap românilor
Dilema care le dă bătăi de cap românilor

Cu o vechime de peste 4,6 miliarde de ani, steaua în jurul căruia orbitează planeta noastră și cea mai importantă sursă de energie, Soarele, a devenit o temă centrală în artă, limbă, precum și în religie. Din punct de vedere gramatical, cuvântul face parte din clasa substantivelor a căror semnificație face referire la cuvintele de bază (vânt, ploaie ș.a). Așadar, substantivul „soare” ne poate pune în dificultate atunci când trebuie să vorbim despre forma lui de plural.

Soarele, un cuvânt al cărui plural ne dă probleme

Provenind din limba latină,„solem”, conform specialiștilor, steaua este subiectul multor expresii uzuale din limba română. Din punct de vedere gramatical, este un substantiv de genul masculin.Astfel, formularea corectă este „un soare, doi sori”. Așadar, dacă vorbim despre alte sisteme solare ce au mai multe stele în componență, putem spune că acestea au doi, sau mai mulți, sori.

În limba română, însă, cuvântul este scris la fel și la singular și la plural și se pronunță identic, drept urmare, este doar „soare”.

Soarele i-a fascinat mereu pe oameni

Deoarece din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinați de aspectul său, mulți cercetători au început, în urmă cu mii de ani, să studiaze cel mai mare obiect din Sistemul Solar și cea mai apropiată stea de Pământ.

Printre cele mai respectate în vechime zeități care reprezentau Soarele, se numără zeul Ra (Egiptul Antic), Sol (Imperiul Roman), Kinich Ahau (maiașii), Surya (civilizația din Valea Indusului), și, pentru strămoșii noștri daci, Dzio.

Situată la aproximativ 27.000 de ani-lumină de centrul galatic, steaua este de 330.000 mai grea decât Pământul, fiind responsabilă pentru 99.86% din masa Sistemului Solar.

image
image
image
image
image
image
Pastile (sursa foto pixabay.com)
Varenna, Italia: vedere asupra Lacul Como FOTO Shutterstock
donald trump Getty Images
Zahăr vs îndulcitori artificiali FOTO Shutterstock
politie scoala jpeg
padure intunecata jpg