Metoda ingenioasă prin care gospodinele din Moldova vopsesc ouăle de paște. Ai nevoie doar de câteva plante
Gospodinele din Moldova apelează la un truc secret atunci când vine vorba despre vopsirea ouălor de Paște. Acestea nu folosesc coloranți din comerț, ci doar câteva plante care le colorează în mod natural. Iată despre ce este vorba.

Plantele care te ajută să vopsești ouăle în mod natural
În Joia Mare, gospodinele se ocupă de vopsirea ouălor. Deși există o mulțime de vopseluri în comerț care te scutesc de prea mult timp petrecut în bucătărie, femeile din Moldova folosesc o metodă ceva mai inedită. Ei bine, este vorba despre folosirea sfeclei roșii, a urzicilor și foilor de ceapă. Practic, aceste plante te ajută să vopsești ouăle în mod cât se poate de natural și autentic.
Dacă vrei să obții ouă verzi, atunci trebuie să folosești frunzele de urzică. În același timp, pentru cele roșii ai nevoie de sfeclă roșie, iar pentru ouăle galben-maronii, cojile de ceapă reprezintă soluția ideală.
„În primul vas voi face culoarea verde. Pun frunzele de urzică moartă, așa o numim noi popular. Am pregătit sfeclă roșie pentru culoarea roșie. O punem și pe asta la fiert. Iar în al treilea vas eu pun coji de ceapă. Deja am mai pus, mai pun și acuma, să îmi iasă culoarea galben-maronie”, a spus Ecaterina Hulea, culegătoare de folclor, conform stirileprotv.ro.
Cum să obții cele mai frumoase modele
Care este, totuși, trucul secret pentru a obține ouă perfect colorate de Paște? Tot ce trebuie să faci este să lași ouăle timp de 10 minute în vase în momentul în care se fierbe apa. În cazul în care vrei să le decorezi cu anumite modele, folosește un ciorap în care să adaugi frunze sau diferite forme. La final, ouăle vopsite trebuie așezate pe un strat verde de grâu încolțit, conform tradiției din Moldova.
„Noi punem grâul la încolțit din septembrie-decembrie, ca să îl avem frumos crescut pentru Prohod. Şi merge la biserică şi îl punem pe masa unde se trece “sub aer” şi acolo rămâne până la 12 noaptea”, mai spune o altă gospodină.