Motivul pentru care trebuie pus grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiția veche de milenii respectată și în ziua de astăzi
Sfântul Andrei este sărbătorit de către credincioșii din țara noastră în fiecare an, pe data de 30 noiembrie. Iar cu această ocazie, există nenumărate tradiții populare pe care românii au în continuare grijă să le respecte. Printre acestea se numără și punerea grâului la încolțit.

Cu ocazia Sfântului Andrei, există nenumărate tradiții importante pe care credincioșii din țara noastră au grijă să le respecte, conform adevarul.ro. Iar una dintre cele mai vechi dintre acestea este punerea grâului la încolțit. Acest obicei a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri și simbolizează sănătatea, prosperitatea cât și norocul la final de an.
Practic, conform acestei tradiții, gospodinele trebuie să pună boabe de grâu într-un vas cu apă, iar apoi să le lase la încolțit până la Crăciun. În popor se spune că dacă grâul va încolți rapid și uniform, atunci anul care urmează va fi unul plin de sănătate, belșug și fericire.
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Desigur, dacă grâul crește greu, sau chiar nu încolțește deloc, atunci, conform tradiției, urmează un an greu, plin de probleme și de provocări dificile. În multe culturi, grâul este considerat a fi un simbol al vieții, renașterii și al fertilității. În același timp, în țara noastră se spune că punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei este o metaforă pentru renaștere și pentru încolțirea unei noi speranțe.
Această tradiție străveche încă mai este respectată de către credincioșii din țara noastră, chiar și în ziua de astăzi. Oamenii își doresc un an bun și cât mai ușor, așa că apelează la astfel de obiceiuri în încercarea de a oferi destinului o mână de ajutor.
Este o tradiție veche de milenii
Potrivit tradiției, chiar în ajunul zilei de Sfântul Andrei vor trebui alese boabe de grâu curate și neperiate. Apoi, ele trebuie puse într-un vas suficient de adânc, sau chiar într-un ghiveci. În acest punct, tradiția spune că trebuie pusă apă peste boabe, iar adesea ea trebuie schimbată de 2 – 3 ori.
Vasul va trebui pus într-un loc luminos și călduros, iar scopul este ca grâul să încolțească până la Crăciun. Cu cât firele de grâu sunt mai înalte, cu atât anul următor va fi mai prosper.

































