Motivul real pentru care a fost oprită seria de filme „B.D.” Producția iubită de români trebuia să aibă încă 8 părți

Ultima actualizare:

Peliculele din seria „Brigada Diverse“, regizate de Mircea Drăgan, care au reunit o distribuţie excepţională într-un inspirat amestec de comedie şi film poliţist, ar fi trebuit să fie şase, nu trei. Iată ce i-au determinat pe cei de atunci să pună capăt serialului! 

„Brigada Diverse” a fost una dintre cele mai urmărite producții din comunism Foto: arhivă Click!
„Brigada Diverse” a fost una dintre cele mai urmărite producții din comunism Foto: arhivă Click!

Filmele au fost realizate într-un timp record

Cele trei filme din trilogia „Brigada Diverse” au fost realizate într-un timp aproape record, mai 1970 şi august 1971, fiind fost inspirate exclusiv din cazuri reale din dosarele miliţiei. Seria „Brigada diverse” trebuia să includă șase filme, însă producția a fost oprită după primele trei. Motivul ar fi fost maniera în care erau reprezentați milițienii în cadrul peliculelor, scrie viva.ro

De ce a fost oprită producția 

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare…de cap, căruia nu i-a plăcut", spunea Călinescu într-un interviu din 1996, care a precedat televizarea uneia dintre pelicule.

„A fost un general de miliţie. Un om „inteligent' a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?", spunea şi Papaiani, într-o emisiune televizată.

Pentru a opri filmările la al patrulea film al seriei, comuniștii au înscenat un scandal.

În decembrie 1971, revista „Săptămâna” a publicat scrisoarea deschisă a doi scenariști care semnalau „asemănările stupefiante de situaţii, de personaje şi de replici“ din „Brigada Diverse“ şi proiectul lor, „Caravana”, contractat şi preluat de „Studioul Cinematografic Bucureşti” în anul 1965, dar care nu a mai apărut. 

Acuzațiile se refereau la prima parte a filmului, „Prafuri pentru mama-mare“. Cazul a ajuns până la Tribunalul Suprem al RSR, unde Mircea Drăgan şi Nicolae Ţic au fost achitaţi, cu toate că avocatul lor a avut o pledoarie memorabilă.

După acest scandal, filmările la seria 4 s-au oprit. Regizorul a mai făcut filme, dar destul de puține. După revoluție a mai făcut un singur film.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
hol spital jpeg
eurovision jpg
Dealul Sanpetru din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (57) jpg
Heatwave (1) 1712718758115 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net