O singură țară din lume nu ar flămânzi dacă s-ar opri complet comerțul internațional cu alimente. O lecție pentru marile puteri
O echipă de cercetători europeni a descoperit că, în cazul unei prăbușiri totale a comerțului internațional cu alimente, doar o singură țară din lume ar putea supraviețui fără ajutor extern. Această națiune, pe care puțini ar fi tentați să o includă în topul marilor producători agricoli, reușește totuși performanța autosuficienței alimentare totale. Studiul a analizat date din 186 de țări și a luat în calcul șapte grupe alimentare esențiale. Rezultatele sunt un semnal de alarmă pentru marile economii globale, care depind masiv de importuri. Studiul a fost publicat în revista Nature Food.

Când independența alimentară devine o superputere
Într-un scenariu ipotetic, dar din ce în ce mai plauzibil, în care lanțurile globale de aprovizionare s-ar rupe din cauza unor crize geopolitice, climatice sau economice, aproape toate țările lumii ar intra în colaps alimentar. Cu o singură excepție.
Potrivit unei analize recente realizate de cercetători de la Universitatea din Göttingen (Germania) și Universitatea din Edinburgh (Scoția), doar o națiune produce suficientă hrană în toate cele șapte grupe alimentare-cheie: carne, lactate, cereale, fructe, legume, zahăr și uleiuri.
Guyana este singura țară care poate fi complet autosuficientă în toate cele șapte grupe alimentare esențiale analizate în studiu.
Această performanță rară nu este atinsă nici măcar de marile puteri agricole ale lumii.
China și Vietnam reușesc să acopere șase din cele șapte categorii. Însă în rest, situația este alarmantă: doar 1 din 7 țări este autosuficientă în cel puțin cinci grupe alimentare, iar peste 30% dintre țările analizate nu reușesc să acopere nici două.
Dependenței de importuri, o mare vulnerabilitate
Majoritatea statelor moderne sunt dependente de comerțul internațional pentru a-și hrăni populațiile.
Șocurile geopolitice sau economice care afectează lanțurile de distribuție pot avea efecte rapide și devastatoare asupra aprovizionării.
Și mai îngrijorător este faptul că multe țări își bazează importurile pe un singur partener comercial pentru mai mult de jumătate din necesar, ceea ce le face extrem de vulnerabile la șocuri de piață, scrie Science Alert.
„Comerțul internațional cu alimente și cooperarea sunt esențiale pentru diete sănătoase și sustenabile. Însă o dependență ridicată de importurile dintr-o singură țară poate face națiunile vulnerabile”, spune Jonas Stehl, economist specializat în dezvoltare la Universitatea din Göttingen.
„Construirea unor lanțuri de aprovizionare reziliente este esențială pentru sănătatea publică.”
Uniuni economice precum Consiliul de Cooperare al Golfului, Comunitatea din Africa de Vest sau regiunea Caraibelor nu reușesc nici ele să asigure o diversitate alimentară completă.
Niciuna dintre aceste uniuni nu produce suficiente legume pentru a-și acoperi nevoile interne.