Părțile corpului uman care nu se opresc niciodată din a crește

Este perfect adevărat. Oricât de surprinzător ar suna, pe măsură ce înaintăm în vârstă, anumite organe sau părți ale corpului cresc, în timp ce altele scad. Cu toate acestea, două părţi ale corpului uman nu se opresc niciodată din creştere pe tot parcursul vieţii. Cu cât îmbătrânim, cu atât devin mai mari.

Părţile corpului care nu se opresc din creştere pe parcursul vieţii / Foto: Freepik
Părţile corpului care nu se opresc din creştere pe parcursul vieţii / Foto: Freepik

Lumea este într-adevăr un loc minunat, dar misterios, care ascunde o serie de secrete ce nu contenesc să ne uimească în momentul în care ies la iveală. Printre tainele universului se numără și corpul uman. De la o anumită vârstă, spre exemplu, ne oprim din a crește în înălțime. Anumite organe sau părți ale corpului scad, sau cresc, o dată cu înaintarea în vârstă. Însă, puțini sunt cei care știu că, există două părţi ale corpului uman ce nu se opresc din creştere pe tot parcursul vieţii. 

Părțile corpului uman ce nu se opresc niciodată din creștere

Potrivit primului studiu serios, publicat în 1993, în British Medical Journal, două părți ale corpului, organe senzoriale, nasul și urechiile, nu cresc, dar se lungesc o dată cu creșterea în vârstă. Studiul, efectuat pe 206 pacienți, cu vârste cuprinse între 30 și 93 de ani, a demostrat științific că, într-adevăr, aceste două părți ale corpului se lungesc pe tot parcursul vieții o dată cu îmbătrânirea.

Obiectivul cercetătorilor a fost să măsoare dimensiunea lobilor, pentru a calcula pierderea elasticității pielii în timp. Aceștia au ajuns, în prealabil, la dimensiunea medie a unei urechi, pentru a putea trage o concluzie și au observat că - urechile s-au alungit cu 0,22 milimetri pe an, adică un centimetru după 50 de ani. 

Cel de al doilea organ este nasul, țesuturile ambelor organe senzoriale pierzându-și elasticitatea de-a lungul anilor. Ca urmare, atât urechile, cât și nasul, se întind și atârnă în jos. În plus, sunt făcute din cartilaj, a cărui structură se schimbă și se deteriorează în timp. Pe măsură ce îmbătrânim, fibrele de colagen se lasă. Așadar, acestea nu mai sunt la fel de ferme.

Un alt studiu, publicat în 1997, în revista Centrului Național American pentru Informații Biotehnologice, confirmă ideea că: urechile și nasul se lungesc odată cu vârsta. 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

image
image
image
image
image
image
shutterstock 179983460 jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
front casa 1 jpg
Crizantemă jpeg
Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Carmen Iohannis si Jill Biden in Romania scoala elevi ucraineni (4) jpg