Povestea domnitorului care a mutat capitala țării la București. A fost și iubitul unui mare sultan

Radu cel Frumos, cunoscut și sub numele de Radu al III-lea, a fost un domnitor al Țării Românești din dinastia Basarabilor, care a trăit în secolul al XV-lea.

Radu cel Frumos s-a născut în jurul anului 1435 / foto: arhiva
Radu cel Frumos s-a născut în jurul anului 1435 / foto: arhiva

Istoria sa este una plină de controverse și evenimente marcante, iar povestea lui include atât fapte politice importante, cât și aspecte personale ce l-au legat de un mare sultan otoman.

Ascensiunea la tron al lui Radu cel Frumos

Radu cel Frumos s-a născut în jurul anului 1435, fiind fiul lui Vlad Dracul și fratele mai mic al lui Vlad Țepeș. Relația cu fratele său a fost una complicată, ambii fiind adesea în conflict pentru tronul Țării Românești.

Radu a crescut la curtea otomană, fiind ostatic, conform unei practici obișnuite a vremii, care urmărea să garanteze loialitatea conducătorilor vasali față de sultan.

La curtea otomană, Radu a dezvoltat o relație apropiată cu viitorul sultan Mehmed al II-lea, cunoscut și sub numele de Mehmed Cuceritorul. Se spune că această relație ar fi fost mai mult decât una politică, mulți istorici și cronicari contemporani sugerând că cei doi ar fi fost amanți.

Această legătură personală a influențat puternic cariera politică a lui Radu și l-a ajutat să obțină sprijinul otoman pentru a prelua tronul Țării Românești.

Mutarea capitalei la București 

Una dintre realizările remarcabile ale lui Radu cel Frumos a fost mutarea capitalei Țării Românești de la Târgoviște la București.

Această decizie a avut implicații strategice și economice semnificative. Bucureștiul era situat mai aproape de granițele otomane, facilitând astfel colaborarea și protecția oferită de Imperiul Otoman.

În plus, noua capitală oferea avantaje comerciale datorită poziției sale pe malul râului Dâmbovița.

Radu cel Frumos a domnit intermitent între anii 1462 și 1475, perioadă în care a fost implicat în numeroase lupte pentru menținerea puterii. Domnia sa a fost marcată de conflicte cu fratele său, Vlad Țepeș, dar și de eforturi continue de a consolida alianța cu Imperiul Otoman.

Această strategie a fost una controversată, mulți văzând în Radu un conducător sub influența otomană, însă alții recunoscând pragmatismul său în menținerea stabilității țării într-o perioadă tulbure.

Moștenirea lui Radu cel Frumos

Radu cel Frumos rămâne o figură enigmatică în istoria României, un domnitor care a navigat cu abilitate între loialitatea față de Imperiul Otoman și nevoile propriului său popor.

Decizia de a muta capitala la București a fost una vizionară, punând bazele dezvoltării ulterioare a orașului. Relația sa cu Mehmed Cuceritorul, deși controversată, a arătat complexitatea politicii medievale și influențele personale ce puteau modela destinele națiunilor, se menționează pe Wikipedia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net