Povestea tulburătoare a lui Eduard al V-lea și a fratelui său, Richard, cunoscuți ca „Prinții din Turn”

Moștenitorul tronului Marii Britanii, Eduard al V-lea, și fratele său, Richard, au rămas cunoscuți în istorie ca „Prinții din Turn”. De ce au căpătat această denumire? Ei bine, după moartea tatălui lor, în timpul Războiului Rozelor, cei doi au fost închiși în Turnul Londrei, până când au dispărut complet, în condiții misterioase.

„Prinții din Turn”, Eduard al V-lea și fratele său au fost închiși în Turnul Londrei / Foto: Freepik
„Prinții din Turn”, Eduard al V-lea și fratele său au fost închiși în Turnul Londrei / Foto: Freepik

În anii 1455 și 1487, a avut loc războiul celor două roze, când două facțiuni rivale, Casa de Lancaster și Casa de York, s-au luptat pentru preluarea puterii. Ceea ce a dus la sfârșitul Războiului Rozelor, potrivit istoricilor, a fost revenirea pe tron a regelui Eduard al IV-lea, reprezentant al Casei de Lancaster. Însă, în mod neașteptat, acesta s-a stins din viață în data de 9 aprilie 1483, și, în ciuda faptului că pacea nu a fost tulburată pe perioada domniei acestuia, după deces, a reizbucnit conflictul.

Au dispărut în condiții misterioase

Fii pe care i-a lăsat în urmă, Eduard al V-lea și fratele său mai mic, Richard, aveau doar 12, respectiv 9 ani, și au rămas în grija unchiului lor, ducele de Glouncester, Richard. Numit de regretatul rege Lord Protector al Angliei, el avea sarcina de a îi ghida pe micuții prinți în vederea preluării puterii, însă, poziția pe care o primise la încântat atât de mult, încât a venit cu un plan diabolic pentru a scăpa de următorii moștenitori ai tronului.

Așadar, micuții prinți au fost închiși în Turnul Londrei, pentru a locui în „apartamentele” lor private. Nu este cunoscută cu exactitate data la care cei doi au fost încarcerați, se presupune că a avut loc în jurul datei de 16 iunie 1483, însă susținătorii Casei de Lancaster au protestat pentru eliberarea lor, dar nu au avut succes.

Teorii privind dispariția celor doi prinți

Totodată, prinții au fost văzuți tot mai rar, până când au dispărut fără urmă, în condiții misterioase, după ce unchiul lor, ducele de Glouncester a preluat tronul, sub numele de Richard al III-lea, în august 1483. Există nenumărate teorii care învăluie dispariția lui Eduard al V-lea și fratelui său mai mic. Este posibil ca cei doi prinți să fi fost uciși în Turnul Londrei, transferați la altă „închisoare” sau o locație secretă.

De asemenea, în data de 17 iulie 1674, în timp ce se efectuau lucrări de renovare la Turnul Londrei, a fost descoperită o cutie cu rămășițele a doi copii, în interiorul unui zid, la o adâncime de 3 metri. Chiar dacă trecuseră mai mult de 190 de ani de la dispariția lor, oasele erau bine conservate și nu aveau semne evidente de vătămare. Alte teorii arată că cei doi prinți ar fi supraviețuit și au trăit în anonimat, sub protecția familii nobiliare. 

Cert este că nu există dovezi concrete care să ateste soarta lor și rămâne în continuare un mister. Expresia „Prinții din Turn” a devenit cunoscută în literatura și cultura populară, finnd prezentată în diverse opere literare, cea mai cunoscută fiind celebra piesă „Richard III”, de William Shakespare.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net