LIVE UPDATE: Regele Charles e în România și își începe vizita istorică. La Viscri nu mai e niciun loc de cazare

Ultima actualizare:

UPDATE 22:28 Regele Charles al Marii Britanii a ajuns la Valea Zălanului, județul Harghita. Mesajul de întâmpinare al Contelui Kálnoky:

„În această seară, contele Kálnoky l-a întâmpinat pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la sosirea sa la Valea Zălanului, în Transilvania, România. Contele speră că șederea Majestății Sale va fi la fel de plăcută, armonioasă și tihnită pe cât au fost toate vizitele sale private în în ultimul deceniu, în vremea când era prinț de Wales. Cu ocazia primei călătorii a Regelui în afara Marii Britanii, după Încoronare, în numele familiei sale și a comunității locale, contele Kálnoky îi urează Majestății Sale un călduros bun venit”.

UPDATE 17:50 Monarhul britanic a salutat, în limba română. Regele Charles a spus „Bună ziua”, spre bucuria tuturor. Klaud Iohannis a ținut un discurs emoționant, bucuros de faptul că prima vizită a regelui Charles în străinătate, după încoronare, are loc la noi în țară.

Regele Charles, primit de președintele Klaus Iohannis
Regele Charles, primit de președintele Klaus Iohannis

„Bine ați revenit în România, țara pentru care, de-a lungul timpului, ați dezvoltat o afecțiune aparte. Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități. Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată. 

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă. 

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.  Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România. Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate. 

Regele Charles în România, alături de Klaus Iohannis
Regele Charles în România, alături de Klaus Iohannis

Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.  Maiestatea Voastră, Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit. Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre.

Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.  Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.  Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a spus Klaus Iohannis. 

Regele Charles în România
Regele Charles în România

UPDATE 15:30 Monarhul britanic a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. După intonarea imnurilor Marii Britanii și României, cei doi au intrat în Palat pentru discuții tete-a-tete. Ulterior va avea loc o recepție la care vor participa 300 de invitați. Regele Charles este primul monarh britanic care ajunge în România. 

Sursă foto: captură video Presidency.ro
Sursă foto: captură video Presidency.ro

UPDATE 14:55 Regele Charles a aterizat în urmă cu puțin timp pe Aeroportul Băneasa. El a fost întâmpinat de oficialii britanici de la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România. Din acest moment monarhul britanic își începe vizita istorică în România, prima într-o țară străină de la încoronarea sa, din data de 6 mai. La ora 15.30, Charles va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis.  

regele charles (11) jpg

După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Discursurile Regelui și președintelui Iohannis sunt așteptate să aibă loc în jurul orei 16.00. 

Ultima vizită a Alteței sale a avut loc în luna mai 2022, pe când era Prinţ de Wales.

Știre inițială: 

Azi începe vizita de cinci zile a Regelui Charles în România. Va avea „o întâlnire de curtoazie” cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, apoi regele se va îndrepta spre Transilvania unde va petrece următoarele cinci zile.

Va fi singur si scopul călătoriei în România este acela de a se reface după ceremonia de încoronare din data de 6 mai, care a fost extrem de solicitantă.

Regele Chrales nu este însoțit de regina consoartă Camilla, de altfel, regina nu a ajuns niciodată pe meleagurile românești.

La Viscri nu mai există locuri de cazare

Vestea că Charles vine în România, pentru prima oară în calitate de monarh, a crescut enorm cerea de cazare în zonă. Încă de acum trei zile, la Viscri, satul de suflet al Regelui Charles, dar și în localitățile învecinate, s-a ocupat tot. Cei care ar vrea să fie în preajma regelui în această zonă trebuie să știe că nu mai este disponibilă pentru cazare nicio cameră, scrie Ziua de Cluj.

Jurnaliștii britanici amintesc că, în țara noastră, regele - care este, după cum spun ei „descendent al eroului național Vlad Țepeș” - deține cel puțin zece proprietăți. La Viscri este una dintre ele.

Discreție totală asupra itinerariului Regelui Charles

Informațiile despre itinerariul vizitei regelui Charles în România sunt deocamdată aproape imposibil de obținut, cel puțin oficial. Autoritățile din zonele unde regele ar urma să ajungă păstrează discreția maximă.

Este evident că regele nu vrea să fie deranjat și își dorește liniște.

„Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a spus ambasadorul Andrew Noble, citat de Agerpres.

Cert este că șederea Regelui în Transilvania se va suprapune cu Sărbătoarea Rusaliilor de la români și fără doar și poate, monarhul se va delecta cu tradițiile și mâncarea locului.

De câte ori, Charles a venit în România și-a petrecut timpul făcând drumeţii pe dealuri, a pictat, iar seara s-a retras pentru lectură.

Viscri, ultima pe lista lui Charles înainte de plecare

În aceste zile, regele Charles va poposi la proprietățile sale din județul Covasna, la Valea Zălanului în munții Baraolt.

Șederea monarhului britanic în România se va încheia cu o vizită la Viscri, în județul Brașov, abia marți, 6 iunie, chiar înainte de plecare, o informație prezentată în premieră de Europa Liberă.

Regina nu îl va însoţi în această călătorie, preferând să rămână în casa ei din Wiltshire.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net