Rechinii din Rio de Janeiro au fost testați pozitiv pentru cocaină! Cum a fost posibil

Șocant! Biologii marini au anunțat că rechinii de pe coasta Braziliei au ieșit pozitiv la testele pentru cocaină. Cercetătorii au testat 13 rechini brazilieni cu botul ascuţit luaţi de pe ţărmurile din apropiere de Rio de Janeiro şi au constatat că aceştia prezentau niveluri ridicate de cocaină în muşchi şi în ficat. Cercetarea a fost efectuată de Fundaţia Oswaldo Cruz și este prima care a constatat prezenţa cocainei în rechini.

Rechinii din Brazilia au fost depistați cu droguri în organism (Foto: Freepik)
Rechinii din Brazilia au fost depistați cu droguri în organism (Foto: Freepik)

Cum ar fi ajuns cocaina în organismul rechinilor

Concentraţiile găsite au fost de până la 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte vietăți acvatice, conform news.ro. Experţii cred că drogul ajunge în ape prin intermediul laboratoarelor ilegale în care este fabricat sau direct din excrementele consumatorilor de droguri.

Pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanţi pe mare ar putea fi, de asemenea, o sursă, susțin oamenii de știință. Toate femelele din cadrul studiului erau gestante, însă consecinţele expunerii la cocaină pentru fetuşi sunt necunoscute, cel puțin momentan.

„Indiferent de unde provine drogul – ceea ce nu este încă posibil de determinat – rezultatele arată că  este comercializată și mutată pe scară largă în Brazilia”, a spus coordonatorul studiului, Enrico Mendes Saggioro, de la Institutul Oswaldo Cruz.

Sara Novais, eco-toxicolog marin la Centrul de Ştiinţe Marine şi de Mediu al Universităţii Politehnice din Leiria, a afirmat că descoperirile sunt foarte importante şi potenţial îngrijorătoare. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acest drog schimbă comportamentul rechinilor.

Brazilia nu produce cantități mari de cocaină, dar este un exportator major, cu bande mafiote puternice, cum ar fi First Capital Command (PCC), care trimit tone de droguri spre Europa, folosind containere maritime.

În 2023, compuși chimici, inclusiv benzoilecgonina, care este produsă de ficat după consumul de cocaină, au fost găsiți în probe de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net