Regele care a ținut cel mai bun discurs motivațional din istorie! Soldații l-au urmat în cea mai grea bătălie

Regele spartan Leonidas, în anul 480 înainte de Hristos, a plecat la luptă cu o mână de soldați, în jur de 300, cărora le-a ținut un discurs motivațional ce a rămas în istorie. Despre sacrificiul suprem făcut de spartani în bătălia împotriva persanilor s-a discutat și în filmul ”Ultimul Samurai”. Leonidas nu a fost doar un rege și un mare războinic. El era cunoscut și ca un conducător blând, unul pe care toți cetățenii Spartei îl respectau și îl ascultau.

Leonidas Foto: arhivă Click!
Leonidas Foto: arhivă Click!

Leonidas era rege, războinic, dar și un bun păstor 

Leonidas nu a fost numai rege și războinic pentru poporul său, ci și un bun păstor, care își motiva trupele cu fermitate, un bărbat pe care toți cetățenii din Sparta îl ascultau și îl respectau. Spartanii au riscat mult în bătălia de la Termopile, împotriva persanilor. În dimineața în care a avut loc asaltul trupelor inamice, Leonidas i-a adunat pe toți cei care se aflau cu el pe câmpul de luptă și le-a ținut un discurs care să le ridice moralul.

Ce mesaj a transmis Leonidas trupelor sale 

„O mie, două mii, trei mii de ani de acum încolo, bărbați nenăscuți de peste sute de generații, pentru propriile lor motive, își vor găsi calea spre țara noastră (n.r. - Sparta). Vor veni, probabil, și învățați, dar și călători de peste mări, mânați de curiozitatea pentru trecut și de cunoștințele anticilor. Vor privi peste câmpiile noastre și vor cunoaște pietrele și cărările națiunii noastre.

Ce vor învăța despre noi? Lopețile lor nu vor descoperi palate mărețe sau temple. Descoperirile lor nu vor scoate la lumină artă sau arhitectură, ce au rezistat peste ani. Ce va rămâne din spartani? Niciun monument de marmură sau bronz, ci faptele noastre, de aici, de astăzi. Acum mâncați bine, căci următoarea masă o vom împărți în iad”, le-ar fi spus Leonidas trupelor sale.

Sacrificiul suprem făcut de spartani în bătălia împotriva persanilor 

Despre bătălia de la Termopile vorbește și Nathan Algren ( Tom Cruise ) în filmul ”Ultimul Samurai”,  atunci când îi explică lui Katsumoto ( Ken Wanatabe) despre sacrificiul suprem făcut de  spartani în bătălia împotriva persanilor.

Acest discurs final fictiv al lui Leonidas apare într-o carte bestseller a autorului Steven Pressfield, numită „Porțile de foc”. Povestea bătăliei de la Termopile a fost publicată inițial în 1999 și a apărut pe lista de lecturi a comandantului pușcașilor marini americani. Aceeași carte este recomandată la Academia Navală West Point și la Școala Normală de Pușcași Marini. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Clotilde Armand la Parchet  Foto Inquam Photos  George Calin (2) jpg
pizza pixabay jpg
laura crisan jpg
jolla castel nisip jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net