Ritualul impus de Joia Luminată. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 9 mai 2024

Obiceiuri vechi, transmise din generație în generație, obișnuiesc să fie păstrate de românii în Joia din Săptămâna Luminată. Mulți credincioși nu se abat de la aceste superstiții. Iată ce este bine, și ce nu, să faci în această zi sfântă.

Ritual Joia Mare / foto: Pixabay
Ritual Joia Mare / foto: Pixabay

Din toate cele 7 zile ale acestei săptămâni, cea de joi are o semnificație aparte atât pentru biserică, dar și pentru societate. 

Ce denumiri mai poartă ziua de Joia Mare 

Pe data de 9 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Isaia, sfântul care a trăit în perioada de dinaintea venirii Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, el a fost persoana care a prevestit nașterea lui Iisus din Fecioara Maria, dar și alte evenimente importante din viața Lui, precum răstignirea pe Cruce. De asemenea, ziua de astăzi mai este amintită ca și „Joia Rea”, deoarece se spune că anumite tradiții și superstiții nerespectate pot avea consecințe neplăcute. 

În satele tradiționale din România, ziua de astăzi mai este amintită drept ziua de joi din Săptămâna Luminată - „Joia Paștelui” sau „Joia rea”. În această zi, munca în câmp nu se practică în anumite zone ale țării noastre întrucât se crede că recoltele vor fi distruse. 

De asemenea, o altă tradiție mai spune că femeile nu lucrează pământul vreme de nouă zile după Paște. Așa reușesc să le fie „ferite gospodăriile şi câmpurile de grindină şi pentru a preîntâmpina primejdiile, furturile, stricăciunile şi bolile”,  se menționează în Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești.

Persoanele din Muntenia obișnuiesc să creadă că în următoarele nouă săptămâni după Paște, în fiecare zi de joi, cei ce lucrează fac un mare păcat și Dumnezeu i-ar porunci Sfântului Petru să trimită lupi în gospodăriile acestora pentru a le mânca vitele de vii. 

„Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea, în Banat şi Bucovina, de Joia Paştilor, Joia nepomenită, Joia necurată şi Joia rea. 

Această zi de joi, împreună cu joia din Săptămâna Albă (prima săptămână din Postul Mare) şi cu prima joi de după Rusalii (a opta joi după Paşte) formează o treime nefastă, nenorocoasă, pentru că ele sunt necurate şi nepomenite”, mai notează sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
cartierul justitiei jpg
raisi elicopter prabusit jpg
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net