Sărbătoarea românească de care toată lumea se ferește. Are loc după Paște și poate aduce moartea!

Ultima actualizare:

Încă din cele mai vechi timpuri, românii s-au ferit, din toate puterile, de sărbătoarea Rusaliilor. Despre Rusalii se spune că sunt niște babe urâte și rele, care pricinuiesc durere, iar dacă te abați de la anumite reguli, vei avea numai de suferit. Mai mult, despre sărbătoarea Rusaliilor se spune chiar că este aducătoare de moarte, dacă ești luat din căluș.

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște / Sursă foto: Pixabay
Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște / Sursă foto: Pixabay

Nu e de glumă cu Rusaliile!

În tradițiile și obiceiurile românești, Rusaliile simbolizează una dintre cele mai dure sărbători de la noi. Vă vine să credeți sau nu, Rusaliile nu sunt altceva decât niște babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Se aseamănă, oarecum, cu Ielele și este mare păcat să lucrezi de ziua lor. 

Tradițiile populare românești spun că Rusaliile pot îmbolnăvi oamenii, le pot lua mințile și îi pot transforma radical, astfel încât nici măcar ei să nu se recunoască. Cei luați din căluș se îmbolnăvesc rapid și numai călușarii îi pot tămădui

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște, iar creștinii, pentru a fi feriți de rele, duc la biserică crenguțe de nuc și de tei, le sfințesc, apoi le pun la icoanele din casă sau chiar la porțile/ușile caselor lor, pentru ca necazurile să nu se atingă de ei și de familiile acestora. 

După cum v-am spus în rândurile de mai sus, Rusaliile sunt asociate cu babe bătrâne și rele, care fac numai lucruri necurate. Se spune că cine muncește de Rusalii va fi ridicat de acestea în slăvile cerului, după care i se va da drumul pe pământ și va fi schilodit. Tot de Rusalii, dacă lucrezi, îți poți pierde văzul, auzul și poți înnebuni - cel puțin așa spun tradițiile populare românești. 

Cei care sunt luați din căluș pot fi vindecați numai de călușari. Aceștia trebuie să aibă un ritual ce trebuie să se desfășoare pe o durată oscilantă și cuprinde 3 secvențe importante: Nașterea Călușului, Moartea Călușului și Îngroparea Călușului. De Rusalii, oamenii care nu vor să fie luați din căluș trebuie să poarte pelin la brâu și să mănânce usturoi, pentru a fi feriți de rele. 

„Mulţimea superstiţioasă crede că ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, calcă, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi sufla la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii să iasă”, spunea Dimitrie Cantemir. Dacă nici călușarii nu au putere asupra bolnavului, iar după ritualul lor, acesta nu se face bine, se spune că nu va mai avea scăpare. Din acest motiv, românii se tem foarte mult de sărbătoarea Rusaliilor și evită mereu să lucreze în zilele în care este marcată în calendar. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net