Semnul de circulație care dă mari bătăi de cap șoferilor. Mulți l-au întâlnit și habar n-au ce înseamnă

Ultima actualizare:

Printre semnele de circulație care provoacă cel mai des confuzie în rândul șoferilor se numără unul aparent simplu: un cerc alb tăiat pe diagonală cu o linie neagră. Deși pare inofensiv, acesta poate da bătăi de cap chiar și celor mai experimentați șoferi, deoarece semnificația lui nu este imediat evidentă. Acest semn este unul important și semnalează finalul unor restricții impuse anterior.

Semn de circulație. Foto: arhiva.
Semn de circulație. Foto: arhiva.

Ce înseamnă semnul sub forma unui cerc alb tăiat pe diagonală cu o linie neagră?

Acest semn indică sfârșitul unor restricții care au fost valabile până în punctul în care este montat. El semnalizează că, din acel moment, anumite reguli speciale impuse anterior nu mai sunt valabile. Mai exact, acest semn pune capăt următoarelor trei restricții:

Limitarea de viteză: Dacă pe un tronson de drum a fost impusă o limitare de viteză, acest semn indică faptul că restricția a expirat, iar șoferii pot reveni la limita de viteză generală permisă pe acel tip de drum.

Interzicerea depășirii: Dacă într-o zonă depășirea a fost interzisă, odată cu întâlnirea acestui semn, șoferii pot relua manevra de depășire, în conformitate cu regulile generale de circulație.

Claxonatul interzis: În zonele în care utilizarea claxonului este interzisă, acest semn marchează finalul acestei restricții, iar utilizarea semnalului sonor revine la normal, conform legislației rutiere aplicabile.

Unde se montează acest semn?

Semnul cu cerc alb și linie diagonală neagră este amplasat la sfârșitul unei porțiuni de drum în care s-au aplicat una sau mai multe dintre restricțiile menționate. De obicei, este montat după ce șoferii au trecut prin zone cu limitări de viteză, depășiri interzise sau zone de liniște unde claxonatul era restricționat.

De ce dă acest semn de circulație bătăi de cap șoferilor?

Un motiv pentru care mulți șoferi nu cunosc semnificația acestui semn este faptul că el nu specifică direct restricțiile care se termină. Spre deosebire de alte semne care interzic sau limitează direct anumite manevre, acest semn marchează doar sfârșitul unor restricții fără a indica precis care sunt acestea. În lipsa unei cunoașteri temeinice a regulilor de circulație, mulți șoferi trec pe lângă acest semn fără să înțeleagă ce schimbări implică.

Semnul sub forma unui cerc alb tăiat pe diagonală cu o linie neagră, deși poate părea ambiguu, joacă un rol esențial în trafic. El marchează finalul unor restricții importante, precum limitarea vitezei, interzicerea depășirii și claxonatul interzis, contribuind astfel la fluidizarea circulației și la respectarea regulilor rutiere. De aceea, este important ca fiecare șofer să fie bine informat despre semnificația acestui simbol și să reacționeze corect atunci când îl întâlnește.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
penis jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
rsz legume   shutterstock jpg
oua jpg
Passalacqua lacul como jpg
Pensionar batran bani portofel pensie FOTO Shutterstock jpg
camera de hotel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net