Toamna, anotimpul suicidelor! De ce s-au omorât chirurgul Radu Mirică, mama din Găești și cei doi bătrâni din București?

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Cel puțin trei cazuri de suicid au fost relatate de presă, în ultima perioadă, dramele șocând opinia publică din întreaga țară. Este vorba de medicul chirurg Radu Mirică, care a șocat pe toată lumea cu gestul său, lăsând în urm ă o familie îndurerată, mama din Găești, care s-a omorât după ce fiul ei s-a înecat, și cei doi bătrâni din București, care s-au sinucis împreună, fără nicio explicație.

Toamna este anotimpul în care se înregistrează cele mai multe sinucideri
Toamna este anotimpul în care se înregistrează cele mai multe sinucideri

Cazurile din ultima perioadă, suiciduri existențiale

Fie că a fost vorba despre tineri sau vârstnici, toată lumea s-a întrebat ce ar fi putut să conducă victimele către asemenea decizii tragice. Click! a cerut părerea unui specialist pentru a analiza trei cazuri cunoscute publicului.

Citește și: Misterul din jurul sinuciderii medicului chirurg Radu Mirică. Ultima poză cu el în viață

De ce s-au sinucis cei doi bătrâni din Capitală?

La finalul lunii septembrie, un cuplu de pensionari, soț și soție, cu vârste de aproximativ 90 de ani, s-au aruncat de la etajul 6 al unui bloc din București.

În primul caz, cel al cuplului de vârstnici care erau într-o stare de sănătate precară, am putea interpreta gestul lor ca pe unul de absolvire a fiului lor de corvoada de a-i îngriji, de a le trimite bani, de a se deplasa între două țări pentru ei. Au preferat să nu fie o povară pentru fiul aflat la depărtare. Gestul lor de suicid a fost unul sacrificial, altruist, pe fondul unei depresii instalate cu mulți ani în urmă”, a explicat psihologul Beatrice Popescu, pentru Click!.

Moartea suspectă a medicului chirurg Radu Mirică, comentată de pshihoterapeut!

Altă tragedie a zguduit opinia publică, în ultima perioadă. Tânărul chirurg Radu Mirică, din București, s-a aruncat de pe un bloc, din cauza unor aparente probleme conjugale.

Vezi și: S-a sinucis tânărul chirurg Radu Mirică. Mesajul tulburător trimis soției înainte să-și pună capăt zilelor

Tragica dispariție a eminentului chirurg, lăsând în urmă o soție, doi copii și niște părinți sfâșiați de durere, pare a fi tot un suicid generat de o suferință morală imensă. Nu putem intra în profunzimea suferinței și nici nu vom specula în legătură cu cauza, pentru că niciodată într-un suicid nu există o singură cauză, ci mai multe. Cauza poate fi orice de la pierderea reputației, o despărțire iminentă de o persoană iubită, greu de tolerat, oboseala, vinovăția. Suferința este atât de copleșitoare încât pare că nu există nicio soluție, niciun remediu, nicio șansă”, a analizat cazul psihoterapeuta Beatrice Popescu.

De ce s-a sinucis mama băiețelului înecat în piscină din Găești?

În aceeași perioadă, un copil de 5 ani a ajuns accidental în piscina casei și s-a înecat, la Găești. Mama copilului a descoperit scena terifiantă și, distrusă de durere, a mers pe un câmp unde și-a pus capăt zilelor.

Citește și: Cine era femeia din Găești care s-a sinucis după ce copilul ei a murit înecat

Ultimul suicid, cel al mamei din Găești care și-a pierdut copilul pe care și l-a dorit enorm, pare a fi chintesențial pentru natura suicidului. Se spune că atunci când îți mor părinții îți moare trecutul. Dar când îți moare copilul, îți moare viitorul.

Trauma morții subite a unicului copil a reprezentat declanșatorul crizei existențiale în acest caz. Mama nu a putut gestiona sentimentul de vinovăție uriaș care a copleșit-o, simțindu-se pentru câteva minute ucigașa fiului, chiar dacă este vorba de cel mult o neglijență.

Dacă ar fi fost asistată în acele minute cumplite de după nefericitul accident, poate că ar fi putut depăși disperarea și, cu suportul psihologic al familiei, ar fi putut să-și continue existența”, a explicat psihoterapeuta Beatrice Popescu, pentru Click!

Toamna este „anotimpul suicidelor”. „Sinuciderea relevă o tulburare depresivă majoră sau reacția la o traumă și reflectă de fapt pierderea speranței, care este trăsătura definitorie a suicidului. Cazurile din ultimele săptămâni par a fi niște suiciduri existențiale, care nu pot fi interpretate din perspectiva unei sezonalități”, a mai spus psihoterapeuta Beatrice Popescu.

Beatrice Popescu, psihoterapeut
Beatrice Popescu, psihoterapeut

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net