William Shakespeare a avut o soră! Era pasionată de scris, exact ca fratele ei

William Shakespeare a influenţat limba engleză mai mult decât orice alt scriitor din istorie, fiind considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză şi supranumit „Poetul din Avon” sau „Lebăda de pe Avon”. Și totuși, se pare că însă se mai descoperă detalii despre marele dramaturg. William Shakespeare a avut o soră!

William Shakespeare a avut o soră / foto: arhiva Click!
William Shakespeare a avut o soră / foto: arhiva Click!

Potrivit unui profesor de la Universitatea din Bristol, există un document pierdut care sugerează că celebrul scriitor William Shakespeare a avut o soră. Aceasta se numea Joan și, exact ca și fratele ei, era interesată de scris. Joan Shakespeare era cu cinci ani mai tânără decât William și a scris un document religios intitulat „Testament spiritual”, document despre care oamenii de știință au crezut că a fost scris de tatăl lor, John.

Se pare că această presupunere greșită s-ar datora unei erori de transcriere și prejudecățile de gen din acea vreme. Din păcate, Joan este în prezent „aproape necunoscută”.

„Fără îndoială a existat”

„Nu există nicio ilustrație a lui Joan, doar șapte bucăți de hârtie din timpul viații ei care o numesc, dar fără îndoială a existat”, a declarat ofesorul Matthew Steggle, de la Departamentul de Engleză al Universității din Bristol, potrivit tabloidului britanic DailyMail.

În ultimii ani de viață ai lui William Shakespeare, Joan a fost singura rudă semnificativă în viață, în afară de soția și fiicele dramaturgului. Joan a locuit toată viață în casa familiei de pe Henley Street din Stratford-upon-Avon, faimoasă ca locul de naștere al lui William și acum o atracție turistică majoră. Numele ei s-a schimbat în Joan Hart, după ce s-a căsătorit cu un comerciant fără bani, a avut 4 copii și a supraviețuit cu 30 de ani mai mult decât soțul ei, cât și mai mult decât fratele ei.

Studiul profesorului Steggle s-a concentrat pe un document crucial cunoscut sub numele de „Testamentul spiritual”, găsit de un zidar în căpriorii casei Shakespeare în jurul anului 1770, dar, din păcate, acum pierdut. Există o transcriere făcută din document, tipărită în 1790, pe care academicianul o descrie ca fiind „cea mai apropiată de original”, iar aici autorul se numește la persoana întât „Jonh”, dar se crede că asta a fost o greșeală.

„Ceea ce avem este această transcriere din 1790 care transcrie numele ca «John» de fiecare dată. Dar este o eroare destul de comună ca oamenii care transcriu documente din secolul al XVII-lea să interpreteze greșit numele «Joan» ca «John». Ele pot arăta foarte asemănătoare în scrisul de mână din secolul al XVII-lea, mai ales dacă vă așteptați să vedeți numele unui bărbat acolo”.

„Nimeni nu a crezut că documentul poate aparține unei femei”

De asemenea, conform profesorului, „Testamentul spiritual” nu poate fi scris de John, deoarece „Ultima voință și testamentul sufletului” (text italian religios, după care a fost tradus „Testamentul spiritual”)  a fost publicat în 1613, la mai mult de un deceniu după moartea lui.

Acest lucru a dovedit că a fost de la câțiva ani după moartea lui John Shakespeare și, astfel, autorul traducerii în limba engleză găsită în casa lui Shakespeare a fost, de fapt, singurul J Shakespeare posibil – Joan – care a trăit între 1569 și 1646.

Nu numai că studiul arată că, de fapt, Joan și nu John a fost cea care a transcris, dar avea o pasiune pentru scris exact ca fratele ei. În cele din urmă, prejudecățile istorice de gen ar fi putut juca un rol în distorsionarea adevărului despre cine a adaptat această copie a „Testamentului spiritual”.

„Până acum, nimeni nu a văzut că acest lucru îi aparținea, pentru că nimeni nu credea că un document ca acesta ar putea aparține unei femei”, a mai adăugat profesorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
venus de draguseni jpg
Pothi kalymnos jpg
image png
bancomat jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net