De ce sunt nevoiți astronauții care se duc pe Lună să se dezbrace de costume! Motivul este unul neașteptat

Lansarea noii misiuni spațiale ARTEMIS III se apropie cu pași repezi, iar NASA bifează un nou punct de pe lista de obiective de îndeplinit pe care și-a propus-o. Astfel, în data de 16 martie NASA a prezentat noul costum AxEMU care va fi purtat în cadrul acestei misiuni.

Astronauții NASA care se duc pe lună își vor abandona costumele (Foto: Wikipedia.org)
Astronauții NASA care se duc pe lună își vor abandona costumele (Foto: Wikipedia.org)

Costumul de ultimă generație înlocuiește clasicul costum alb purtat de Neil Armstrong. Misiunea Artemis III este prima expediție pe Lună din ultimii 50 de ani. Datorită restricțiilor de greutate, la întoarcere costumele astronauților vor fi lăsate în modulul de aterizare lunară SpaceX Starship HLS, potrivit Daily Star.

Artemis III este misiunea spațială pe Lună planificată de NASA pentru anul 2025 și reprezintă a treia etapă din cadrul programului Artemis, succesorul programului Apollo. De asemenea, aceasta reprezintă a doua misiune Artemis cu echipaj și prima aselenizare cu echipaj de la Apollo 17 (1972).

Echipajul va include și un astronaut de sex feminin, cea care va deveni și prima femeie care pune piciorul pe Lună.

Misiunea va fi lansată cu o rachetă Orion, apoi, pentru a ajunge pe Lună, echipajul va fi transferat pe un modul de aterizare lunară, SpaceX Starship HLS.

Obiectivul principal constă în explorarea Polului Sud a Lunii, o parte din echipaj rămânând la bordul Orion, iar doi dintre astronauți urmând să cerceteze suprafața lunară timp de o săptămână, aproximativ.

Motivul renunțării la costumele spațiale

Datorită restricțiilor privind greutatea vehicului spațial, la întoarcere costumele astronauților vor fi lăsate în modulul de aterizare lunară SpaceX Starship HLS. Misiunea își propune colectarea de roci lunare și transportarea lor pe Pământ, iar pentru acest lucru este necesar să se respecte o anumită greutate totală.   

Noul prototip de costum spațial prezentat de NASA
Noul prototip de costum spațial prezentat de NASA

În misiunile anterioare, de acum jumătate de secol, astronauții au purtat costumele pe tot parcursul misiunii, întorcându-se cu ele pe Terra. Totuși, din lipsa spațiului, și acestea au abandonat unele elemente: cizmele lui Armstrong încă se află în baza Tranquility, locul unde Apollo 11 a aselenizat în 1969.

Noul model de costume, a fost realizat de Axiom Space, un subcontractant al NASA și a fost expus la Centrul Spațial Johnson din Houston. Acesta este de culoare gri-închis cu dungi portocalii și bleumarin.

Specialiștii afirmă că varianta finală va fi probabil alb complet atunci când acesta va fi purtat de astronauții NASA pe suprafața Lunii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net