Descoperire arheologică rară. Un tezaur de monede romane, inclusiv cu Marcus Aurelius, a fost găsit în UK

O descoperire uimitoare a avut loc în estul Angliei, când detectorii de metale au dat peste un tezaur de monede romane din argint, unele dintre ele reprezentându-i pe împărații din perioada Imperiului Roman. Cea mai notabilă dintre aceste monede este cea cu împăratul Marcus Aurelius, celebru pentru contribuțiile sale filozofice, dar și pentru domnia sa stabilă și benefică pentru Imperiu.

Descoperire arheologică.
Descoperire arheologică.

Unde a fost descoperit tezaurul și ce include

Tezaurul a fost descoperit lângă satul Barton Bendish din comitatul Norfolk, la aproximativ 16 kilometri sud de King's Lynn, și include 16 monede romane standard, cunoscute sub numele de denari. Cele mai recente dintre ele datează din anul 175 d.Hr., în timpul domniei lui Marcus Aurelius. Unul dintre aspectele fascinante ale descoperirii este că monedele nu doar că înfățișează împărați romani, ci și pe soțiile acestora, inclusiv pe Faustina II, soția lui Marcus Aurelius.

Adrian Marsden, specialist în monede la Norfolk Historic Environment Service, a comentat că valoarea acestor monede în acea perioadă ar fi fost echivalentul câtorva sute de dolari, o sumă considerabilă pentru acea vreme, dar care nu ar fi fost suficientă pentru a „schimba viața” oamenilor.

În Anglia, termenul „comoară” se referă la artefacte metalice care sunt de cel puțin 300 de ani vechime și care conțin minimum 10% aur sau argint. În cazul acestui tezaur, procesul de evaluare este în curs, iar autoritățile din Norfolk vor decide dacă monedele vor fi declarate oficial „comoară”. Dacă acest lucru se va întâmpla, tezaurul ar putea ajunge într-un muzeu din King's Lynn, iar cei care au făcut descoperirea și proprietarii terenului ar putea primi o despăgubire financiară.

De ce au fost îngropate monedele?

Norfolk a fost o regiune importantă în perioada romană, cu multiple vile și centre agricole. Marsden sugerează că monedele ar fi fost îngropate pentru a fi păstrate în siguranță, o practică destul de comună înainte de apariția băncilor. O altă posibilitate este ca cineva să fi pierdut o geantă plină cu monede, iar dimensiunea tezaurului ar putea susține această ipoteză.

Monedele găsite acoperă o perioadă de aproximativ 200 de ani, începând cu anul 57 î.Hr., în ultimele etape ale Republicii Romane, și continuând până în timpul domniei lui Marcus Aurelius. Deși nu erau datate, monedele romane aveau o metodă de fabricație bine cunoscută de numismați, iar expertiza modernă permite identificarea cu precizie a perioadelor în care au fost emise.

Un alt aspect interesant este că monedele mai vechi din tezaur conțin un procent de argint similar cu cel al monedelor mai recente, ceea ce sugerează o stabilitate financiară în Imperiul Roman din această perioadă. Acest fapt contrastează cu tezaurele din perioadele în care moneda romană era devalorizată, când monedele mai vechi erau topite pentru a extrage metalul prețios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Nicolae şi Elena Ceauşescu
domnitori romani jpg
Cele trei zile din calendar cu încărcătură negativă, foto Shutterstock jpg
image png
o portie de fish and chips, un lux logo jpg
tsunami  jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net