Disperare pentru avioanele vieţii! Mii de afgani au luat cu asalt aeroportul din Kabul, după teroarea instaurată de talibani

Ultima actualizare:

    Scene şocante la aeroportul  din Kabul, unde mii de  oameni aşteaptă salvareaFotografii: EPA-EFE
Scene şocante la aeroportul din Kabul, unde mii de oameni aşteaptă salvareaFotografii: EPA-EFE

Teroare pe aeroportul din Kabul, Afganistan! Mii de oameni se calcă în picioare în faţa gardurilor de sârmă ghimpată de lângă aeroportul din Kabul. Deşi talibanii au promis că nu vor institui un regim de teroare, străzile capitalei afgane au fost pătate deja cu sânge nevinovat.

Talibanii au biciuit copiii şi femeile din apropierea aeroportului din Kabul, marţi 14 august. O femeie a fost împuşcată în cap în plină stradă pe motiv că nu purta văl pe faţă, în aceeaşi zi în care purtătorul de cuvânt al talibanilor declara public că ”noul guvern va respecta drepturile femeilor, conform legii islamice Sharia”. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat ieri că Marea Britanie va primi 25.000 de refugiaţi afgani, majoritatea femei şi copii, după ce a avut o discuţie telefonică aprinsă cu Joe Biden pe tema crizei umanitare din Afganistan. 5.000 de imigranţi vor ajunge în Marea Britanie în acest an, iar restul de 20.000 în viitorul îndepărtat.


    Pentru ei, singura şansă  la viaţă e să prindă un  loc într-un avion
Pentru ei, singura şansă la viaţă e să prindă un loc într-un avion

Tot ieri, au ajuns primii refugiaţi afgani în India şi Danemarca, iar declaraţiile lor au fost cutremurătoare pentru că relatau torturile şi pedepsele de o cruzime inimaginabilă aplicate de talibani. Presa Occidentală a surprins ieri cum un bărbat acuzat de furtul unei maşini era legat de mâini şi de picioare, lipit de un zid şi apoi pedepsit de talibani. La gardurile din jurul aeroportului din Kabul, mii de femei şi copii urlau cu disperare să fie salvaţi din faţa monştrilor care se distrau trăgând focuri de armă în aer şi aruncând cu pietre în mulţimea disperată. Până ieri, 18 august, aproximativ 2.500 de diplomaţi şi civili străini şi afgani au fost evacuaţi cu aeronavele militare.


    Norocoşii care au prins  un loc se îmbarcă în  avioanele militare NATO
Norocoşii care au prins un loc se îmbarcă în avioanele militare NATO

Reprezentanţi ai Pentagonului au explicat că nu vor putea salva întreaga populaţie şi că vor acorda tot sprijinul afganilor care riscă să suporte furia talibanilor. Numărul doi al mişcării talibane şi cofondator al acestei structuri teroriste, mollahul Abdul Ghani Baradar a revenit marţi, 17 august, în Afganistan după doi ani petrecuţi în pribegie. Ieri, talibanii au anunţat că vor oferi sprijin şi găzduire organizaţiei Al-Qaeda, responsabilă pentru atentatele din 11 septembrie 2001.


    Militarii americani au format  un cordon în jurul aeroportului
Militarii americani au format un cordon în jurul aeroportului

Misiune specială pentru salvarea celor 27 de români

Un avion Hercules al Forţelor Aeriene Române a decolat marţi pentru a efectua o misiune de urgenţă având drept scop evacuarea cetăţenilor români din Afganistan. La bordul aeronavei se află, pentru protecţie, o echipă a Forţelor pentru Operaţii Speciale din Armata României, potrivit MApN. MAE se ocupă de gestionarea întregii operaţiuni. Între Bucureşti şi Kabul sunt 3.810 km, iar zborul avionului militar durează între 10 şi 11 ore.

Talibanii revin la putere după 20 de ani

Talibanii, care luptă de când au fost daţi jos de la putere în 2001 să alunge forţele străine, au preluat duminică, 16 august, oraşul Kabul după o ofensivă fulger, în condiţiile în care forţele occidentale s-au retras, potrivit unui acord ce includea şi promisiunea făcută de talibani de a nu-i ataca în timp ce pleacă. Forţele SUA care gestionau aeroportul au trebuit să oprească zborurile luni, după ce mii de afgani îngroziţi au umplut zona cerând să fie salvaţi. Zborurile s-au reluat abia marţi, după ce situaţia a fost readusă sub control.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net