Fake news grosolan cu suporteri români scandând „Putin” pe stadion, în Munchen. Cum a fost demontat

România încalcă regula UEFA la Euro 2024, în timp ce fanii batjocoresc Ucraina cu scandările despre Vladimir Putin, scrie tabloidul britanic The Mirror, la scurt timp după ce pe rețelele sociale X și Telegram a apărut un videoclip bizar. Este vorba de imagini în care mai mulți suporteri îmbrăcați în tricourile echipei naționale de fotbal ar scanda numele lui Vladimir Putin.

Românii sunt filmați din spate, iar pe filmare se aude „Putin! Putin!”

Suporteri români pe stadionul Allianz Arena.
Suporteri români pe stadionul Allianz Arena.

Articolul din tabloidul britanic continuă pe un ton acuzator.

„Un grup de susținători ai României a fost filmat batjocorind Ucraina cu scandările „Putin, Putin” în interiorul Allianz Arena” se arată în The Mirror.

Videoclipul care a devenit viral în scurt timp, fiind distribuit masiv a fost demonstrat ca fiind un fake news.

Imaginile sunt filmate din tribune, iar în imagini apar suporterii români pe stadionul Allianz Arena din Munchen, la meciul de luni, 17 iunie, cu Ucraina.

Românii sunt filmați din spate, astfel că fețele nu li se văd. Unii au mâinile ridicate și se citește o evidentă stare de bucurie. La un moment dat, se aude scandându-se „Putin! Putin!”

Pentru că cei din imagini sunt cu spatele o „citire” pe buze a fost imposibilă, însă este evident că mișcarea brațelor nu este deloc sincronizată cu scandările. Fake news-ul fost demontat de Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina

De unde provinde de fapt sunetul în care este rostit numele „Putin” 

Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina (StratCom UA), un organism guvernamental înființat după invadarea Ucrainei și care are ca principală activitate combaterea dezinformărilor din partea Rusiei, a analizat clipul viralizat pe rețelele sociale și a stabilit că este fake news.

„Suporterii români au strigat numele «Putin» la meciul dintre echipele naționale ale Ucrainei și României". Acesta este un fake!”, arată StratCom UA într-o postare pe Facebook.

„Minciună: Românii care au venit să își încurajeze echipa națională la meciul cu naționala Ucrainei de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus.

Un astfel de video se răspândește pe Telegram. Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră.

În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte.

P.S. Știți ce cuvânt a fost tăiat la montaj”, se mai precizează în postarea StratCom UA.

Pe X a fost postat, în replică la clipul fake, o filmare, de unde ar proveni scandarea originală, în care Putin este de fapt înjurat. Acest sunet a fost tăiat la montaj, păstrându-se doar „Putin” și editat cu imaginile de la meciul România-Ucraina.

Sunetul original provine de la meciul Ucraina - Austria de la Campionatul European din 2020, de fapt.

Suporterii sunt filmați tot din spate, dar mișcarea brațelor este în sincronizare perfectă cu o scandare din două cuvinte, unul fiind Putin, iar cel de-al doilea un cuvânt-înjurătură specific galeriilor de fotbal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
centrala jpeg
Liviu Rebreanu
sat rachis ziarulunirea png
singapore cazino infarct jpg
topor vechi fb jpg
eila adams topless new york profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net