Gestul care i-a atras unui șofer o amendă bizară. O cameră cu inteligență artificială a interpretat greșit acțiunea bărbatului

Un bărbat a fost amendat, după ce o cameră inteligentă din trafic l-a surprins în timp ce se scărpina la ureche în timp ce conducea. Inteligența artificială din spatele camerei a tras concluzia că omul vorbea la telefon, fapt pentru care a fost sancționat de polițiști. 

Șoferul olandez care a fost amendat Foto: captură Digi24.ro
Șoferul olandez care a fost amendat Foto: captură Digi24.ro

Pentru ce a fost amendat bărbatul

În 2023, în luna noiembrie, Tim Hansen a fost amendat pentru că ar fi vorbit la mobil în timp ce conducea, cu o lună mai devreme. A fost uimit, pentru că nu are obiceiul să facă asta și știa sigur că n-a făcut acest lucru în ziua cu pricina, așa că a decis să verifice fotografia incriminatoare, potrivit presei olandeze.

La prima vedere, pare că Tim vorbește, într-adevăr, la telefon, dar la o privire mai atentă se vede clar că, de fapt, nu ține nimic în mână. Pur și simplu se scărpina pe partea laterală a capului, iar camera a confundat poziția mâinii concluzionând că vorbea la telefon. Bizar este că funcționarul care a verificat fotografia a validat amenda și nu a observat eroarea.

Ce gest a făcut, de fapt, bărbatul

Hansen, care se întâmplă să lucreze în IT, creând algoritmi care editează și analizează imagini, are o experiență care îi permite să înțeleagă ce s-a întâmplat și cum a fost posibil ca sistemul să dea eroare. El spune că un astfel de sistem trebuie antrenat pe un set mai mare de date și imagini, pentru că realitatea este un pic mai complexă.

Referindu-se la sistemul implementat pe camerele de trafic, el a explicat: „Este posibil ca setul de date de antrenament să conțină puține - sau deloc - fotografii cu oameni care stau cu mâna la ureche. În acest caz, este mai puțin important pentru algoritm dacă un telefon este ținut în mână, dar este suficient dacă mâna este aproape de ureche. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar trebui adăugate mai multe fotografii cu mâna care nu ține telefon, în diferite poziții.

Șoferul olandez a contestat amenda

Bărbatul se așteaptă la un răspuns pozitiv, dar decizia oficială va veni abia la jumătatea anului. Cazul său a devenit viral în Țările de Jos, dar și în Belgia. În aceste state autoritățile vor să implementeze la scară largă sisteme cu camere capabile să detecteze utilizarea telefoanelor mobile în timpul condusului, însă experiența lui Tim demonstrează că acestea sunt departe de a fi sută la sută fiabile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
statie metrou jpg 2 jpg
555 (9) jpg
marea unire png
bord masina jpg
Job jpg
vas toaleta jpg
femeie la volan   soferita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net