„Îngrozitor!”100 de copii erau pe nava scufundată în Grecia. Bilațul ar putea ajunge la câteva sute de morți

Ultima actualizare:

Apar detalii tulburătoare despre cea mai mare tragedie petrecută î area Mediterană. O ambarcațiune superaîncărcată cu migranți s-a scufundat într-o zonă în care apele au cea mai mare adâncime. De la supraviețuitori, autoritățile au aflat detalii care i-au îngrozit. Pe navă erau circa 750 de migranți, iar într-o cală se aflau 100 de copii, relatează BBC. Numărul supraviețuitorilor din naufragiu este de 104.

Sursa foto: Profimedia
Sursa foto: Profimedia

Autoritățile au anunțat că au fost recuperate 78 de cadavre, însă se așteaptă ca bilanțul să fie îngrozitor. Sute de oameni, femei, bărbați și peste 100 de copii s-ar fi aflat pe nava în încercarea de a ajunge în Italia.

Supraviețuitorii au declarat autorităților că până la 750 de persoane ar fi fost îmbarcate, iar într-o cală s-ar fi aflat 100 de copii.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Autoritățile elene spun că este una dintre cele mai mari tragedii întâmplate vreodată pe teritoriul Geciei. Au fost declarate trei zile de doliu.

Tragedia putea fi evitată

Ambarcațiunea încărcată cu migranți a atars atenția Gărzii de Coastă și au încercat să ajute, însă oferta lor a fost categoric refuzată de cei care se aflau la bord, au declarat reprezentanții Gărzii după tragedie.

Nava, încărcată mult peste capacitate, a cedat după ora 2:00, ora locală, și s-a scufundat în cele mai adânci ape ale Mării Mediterane.

A doua zi după tragedie, unele voci au spus că oferta de ajutor din partea autorităților nu ar fi fost suficientă și că ar fi trebuit să insiste.

Într-o cronologie furnizată de paza de coastă, aceasta a raportat că primul contact cu barca de pescuit a fost la ora 14:00 (11:00 GMT) și nu a fost făcută nicio cerere de ajutor.

Totodată ministerul grec de transport maritim a intrat de mai multe ori în contact cu ambarcațiunea și i s-a răspuns în mod repetat că aceștia vor să navigheze în liniște spre Italia.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

O navă sub pavilion maltez a furnizat hrană și apă în jurul orei 18:00, iar o altă barcă a furnizat apă trei ore după aceea, a adăugat ministerul.

Apoi, în jurul orei 01:40, miercuri, se spune că cineva de pe barcă a anunțat paza de coastă grecească că motorul navei s-a defectat.

La scurt timp după aceea, barca s-a răsturnat, a durat doar zece până la cincisprezece minute pentru a se scufunda complet. A fost declanșată o operațiune de căutare și salvare, dar complicată de vântul puternic.

Niciun migrant nu purta vestă de salvare

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a declarat că a observat barca marți după-amiaza și a comunicat imediat autorităților grecești și italiene. Paza de coastă a mai spus că nimeni de la bord nu purta veste de salvare.

„Aceasta ar putea fi cea mai mare tragedie maritimă din Grecia din ultimii ani”, a declarat Stella Nanou de la agenția pentru refugiați UNHCR pentru postul de stat ERT.

„Este cu adevărat îngrozitor”, a declarat pentru AFP și Erasmia Roumana, de la UNHCR, în portul Kalamata, adăugând că supraviețuitorii se aflau „într-o situație psihologică foarte proastă”, relatează si France24.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jérôme Tubiana de la Médecins Sans Frontières a declarat postului francez că autoritățile europene și cele grecești ar fi trebuit să intervină mai devreme.

„Este într-adevăr șocant să aud că Frontex a zburat deasupra ambarcațiunii și nimeni nu a intervenit pentru că ambarcațiunea a refuzat toate ofertele de ajutor... o ambarcațiune supraîncărcată este o barcă în pericol”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
lacul de smarald ighiel jpg
Smiley Neversea
1 mai muncitoresc jpg
vila descoperire vezuviu jpg
Cozonac
Kate Middleton și Prințul William  foto   GettyImages jpg
pisici
mihaela bilic facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net