Joe Biden spune că haosul din Afganistan era inevitabil şi refuză să admită vreo greşeală: Niciun american nu va fi lăsat în urmă

Ultima actualizare:

    Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acestaFoto: Getty
Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acestaFoto: Getty

Preşedintele Joe Biden a declarat că trupele americane ar putea rămâne în Afganistan dincolo de termenul limită pentru retragere, având în vedere că talibanii îi împiedică pe cei evacuaţi să ajungă pe aeroportul din Kabul, relatează BBC.

Biden vrea ca forţele SUA să părăsească ţara până la finalul acestei luni, dar până la 15.000 de cetăţeni americani sunt blocaţi în ţară. În acelaşi timp, guvernele străine accelerează recuperarea cetăţenilor şi a afganilor cu care au colaborat. El a declarat pentru ABC News că haosul din Kabul era inevitabil.

Aproximativ 4.500 de trupe SUA controlează temporar aeroportul Kazai din capitala afgană, însă militanţii talibani şi puncte de control înconjoară perimetrul. Aparent, talibanii blochează afganii care nu au documente de călătorie, iar dificultăţi au întâmpinat şi cei cu autorizaţii valide.

„Dacă sunt cetăţeni americani rămaşi, vom sta pentru a-i scoate pe toţi”

Cetăţeni americani au declarat pentru CBS News că nu au putut intra în aeroport pentru zborurile de evacuare programate. Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Lloyd Austin, secretarul de stat pe probleme de Apărare al SUA, a fost întrebat dacă armata americană a avut capacitatea de a salva americanii blocaţi. „Nu avem posibilitatea de a merge şi aduna un număr mare de oameni”, a răspuns el. Biden a declarat ulterior pentru ABC că SUA vor rămâne în teritoriu pentru a recupera toţi amercanii, chiar dacă asta ar însemna să fie depăşit termenul de 31 august stabilit pentru finalizarea retragerii. „Dacă sunt cetăţeni americani rămaşi, vom sta pentru a-i scoate pe toţi”, a afirmat el.

Aproape 15.000 de americani trebuie evacuați

Preşedintele a precizat că între 10.000 şi 15.000 de americani trebuie să fie evacuaţi, împreună cu 50.000 - 65.000 de afgani, precum foşti translatori pentru armata americană. Până acum, au fost evacuaţi aproximativ 6.000 de persoane. Un oficial a declarat pentru Reuters că este vorba despre diplomaţi, personal din securitate, asistenţi umanitari şi afgani. Pentagonul a susţinut că are ca vrea să transporte până la 9.000 de oameni pe zi. US Federal Aviation Administration a transmis miercuri seară că operatorii de transport aerian şi piloţii civili vor avea permisiunea de a zbura la Kabul pentru a ajuta la evacuare, deoarece există aprobare prealabilă din partea Departamentului american de Apărare.

Wendy Sherman, adjunct al secretarului de stat, a declaray că oficialii americani le-au spus talibanilor că Washingtonul se aşteaptă ca ei să le permită tuturor celor care vor să plece să facă acest lucru.

Biden s-a enervat când a fost întrebat despre afganii care s-au agățat de avion

Întrebat de ABC dacă recunoaşte vreo greşeală în retragerea din Afganistan, Biden a răspuns: „Nu”. „Ideea că, într-un fel, există posibilitatea de a ieşi fără haos, nu ştiu cum s-ar întâmpla asta”. Biden a fost întrebat şi legat de imaginile în care sunt văzuţi afgani căzând de pe un avion militar american ce decola. Tot mai defensiv, el a replicat: „Asta a fost acum patru, cinci zile!”. El a mai spus că analiza iniţială arăta că preluarea Afganistanului de către talibani era „foarte improbabilă” şi că un astfel de scenariu ar fi fost posibil la finalul anului. „Nu aţi stabilit un calendar când aţi spus «foarte improbabil»”, i-a spus jurnalistul George Stephanopoulos. „Da”, a răspuns Biden, care i-a asigurat în aprilie pe americani că retragerea din Afganistan va fi sigură şi ordonată.

Președintele Ghani a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari

În interviul de miercuri, el a învinuit din nou guvernul afgan şi armata sa pentru victoria talibanilor. Surse din serviciile de informaţii au declara pentru BBC că Biden a ştiut care este riscul retragerii, dar a susţinut decizia de a părăsi ţara până la finalul anului. Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a suspendat accesul Afganistanului la 440 de milioane de dolari în rezerve monetare, acţiune iniţiată de Trezoreria SUA pentru a împiedica talibanii să acceseze aceşti bani. Preşedintele afgan destituit, Ashraf Ghani, care a părăsit ţara în timp ce talibanii intrau în Kabul, duminică, a spus că a urmat sfatul oficialilor guvernamentali. Ambasadorul afgan în Tadjikistan, Mohammad Zahir Aghbar, a declarat, la o conferinţă de presă susţinută miercuri, că Ghani a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari. El a numit plecarea lui drept „o trădare a patriei şi naţiunii”.

Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, Ghani - care se află acum în exil în Emiratele Arabe Unite - a negat acuzaţiile, făcute şi de Rusia, că ar fi plecat din ţară într-un elicopter plin de bani. Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Citește și:

Prima conferință de presă a talibanilor. Ce se va întâmpla cu femeile din Afganistan. "Nu mai vrem conflicte"

Imaginea disperării, cu sute de afgani la bordul unui avion care pleacă din Kabul. Ce se va întâmpla după „căderea” Afganistanului în mâinile talibanilor

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
ardeal jfif
carte de identitate electronica jpg
lalla jpg
348626002 257237036847126 7114836432892579766 n jpg
empatie scaun cu rotile pacient shutterstock 1562124124 jpg
Bordel Constanta jpg
buzau smochine1  jpg