Lumea are o nouă țară. Este de 4 ori mai mare decât Franța și foarte bogată în pietre prețioase

Ultima actualizare:

Cea mai tânără țară de pe planetă este condusă de un premier de 39 de ani și a luat naștere printr-un acord istoric semnat acum două zile de premierul canadian Justin Trudeau, prin care are loc cel mai mare transfer de teren din istorie. Cel care va conduce noul teritoriu a fost șofer de camion care furniza apă potabilă locuitorilor din regiunile îndepărtate. Viața l-a condus apoi într-o altă direcție, iar azi este unul dintre cei mai tineri conducători de Guvern din istorie și din lume, potrivit CTV News.

De la șofer de camion, la conducător de Guvern

În cea mai nordică comunitate a Canadei, P. J. Akeeagok și-a dorit să fie șofer de camion de apă. În Grise Fiord, o comunitate de pe insula Ellesmere din Nunavut, unde, potrivit recensământului din 2021 erau doar 145 de persoane, Akeeagok a livrat apă o bună perioadă.

Azi, în vârstă de 39 de ani, Akeeagok este unul dintre cei mai tineri premieri ai lumii ai celei mai tinere țări de pe planetă.

Acord istoric

Akeeagok și prim-ministrul Justin Trudeau, împreună cu alți semnatari, au finalizat joi ceea ce se numește oficial „Acordul de deconcentrare a terenurilor și a resurselor din Nunavut”.

Altfel spus, prin acest acord se transferă către guvernul local din Nunavut (nord) controlul asupra terenurilor şi resurselor din această uriaşă regiune arctică bogată în minerale, marcând astfel cel mai mare transfer de control teritorial din istoria Canadei.

Despre Nunavut

Acesta este cel mai mare transfer de teren din istoria Canadei, două milioane de kilometri pătrați de teren, după cum a afirmat premierul Canadei, Justin Trudeau.

Creat în 1999, acest teritoriu, care este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, precum şi petrol şi gaze, iar în prezent, încălzirea globală face ca teritoriul arctic, locuit în principal de inuiţi, să devină mai accesibil mineritului şi transportului maritim.

Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate regiuni din lume, cu o populaţie mică, de aproximativ 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

Nunavut reprezintă o cincime din masa de pământ a țării.

image

„Acesta este un loc bogat în cultură, cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia de mâine.

„Cu acest control sporit, veţi avea un cuvânt mai important de spus şi veţi cunoaşte o mai mare prosperitate", a declarat Justin Trudeau la ceremoinia care a avut loc la Iqaluit, capitala Nunavut.

Justin Trudeau, la ceremonia de la Iqaluit, Nunavut. Sursa foto: X/@Justin Trudeau
Justin Trudeau, la ceremonia de la Iqaluit, Nunavut. Sursa foto: X/@Justin Trudeau

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
image png
plante care elimina energia negativa din casa jpg
green bank cel mai linistit oras din lume jpg
mario ilie roman uk jpg
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net