Povestea de film a celei mai mari rivale a lui Putin. Cine este Iulia Navalnaia, văduva care devine noul lider al Opoziției ruse

Ultima actualizare:

Iulia Navalnaia, partenera lui Alexei Navalnîi, a preferat să rămână în umbră până în prezent, subliniind că rolul ei principal a fost acela de soție și mamă, nu de politician.

 Cine este Iulia Navalnaia, văduva care devine noul lider al Opoziției ruse / foto: Profimedia
Cine este Iulia Navalnaia, văduva care devine noul lider al Opoziției ruse / foto: Profimedia

Cu toate acestea, începând de vineri, când autoritățile ruse au confirmat tragicul deces al soțului său în închisoare, ea a devenit unul dintre liderii de frunte ai opoziției din Rusia.

Această transformare a devenit evidentă în momentul în care a apărut în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, aducând-o în prim-planul scenei politice mondiale.

BBC explorează povestea femeii anterior numite Prima Doamnă a opoziției ruse, care acum se află la masa liderilor internaționali.

Iulia și Alexei trăiau o poveste frumoasă de dragoste

Iulia Ambrosimova, născută în 1976 la Moscova, este fiica unui respectat om de știință, Boris Ambrosimov. Ea a urmat o carieră în economie și a lucrat în domeniul bancar până când a decis să se dedice complet rolului de mamă, într-un moment în care soțul său începea să câștige popularitate.

Cuplul are doi copii și nu au ezitat să împărtășească public povestea lor de dragoste și viața de familie, care au devenit o sursă de inspirație și simpatie pentru susținătorii lui Navalnîi.

Ei au relatat cum s-au întâlnit în timpul unei vacanțe în Turcia în 1998 și s-au căsătorit doi ani mai târziu, într-o perioadă în care nimeni nu bănuia rolul important pe care el avea să-l joace în politica rusă și internațională.

„Nu m-am căsătorit cu un avocat pe cale de a deveni cunoscut sau cu un lider al opoziției. M-am căsătorit cu un tânăr numit Alexei”, a declarat Navalnaia într-un interviu acordat săptămânalului rus Sobesednik în 2020.

Iulia i-a fost alături în cariera politică

În ciuda statutului său secundar anterior, Navalnaia l-a sprijinit întotdeauna cu putere pe soțul ei și au mers împreună pe drumul politic.

În anii 2000, s-au alăturat împreună Partidului Liberal Iabloko, dar ea a preferat să rămână în spatele scenei, evitând aparițiile publice și discursurile.

Această situație s-a schimbat în 2020, când Navalnaia a jucat un rol crucial în eforturile de a-l scoate pe Alexei din Rusia pentru a primi tratament după ce a fost otrăvit cu Novichok.

Ea i-a scris lui Putin și a făcut apeluri publice până când, cu ajutorul unei fundații germane, a reușit să îl transporte la Berlin.

„Fiecare clipă petrecută acolo, la Omsk, singurul meu gând era să îl scot din țară”, a mărturisit ea într-o discuție cu documentaristul Iuri Dud.

Ea a fost alături și în momentul în care Navalnîi s-a întors la Moscova câteva luni mai târziu și a fost imediat arestat, în ceea ce avea să fie ultima sa clipă de libertate.

Alexei Navalnîi a recunoscut public de mai multe ori că fără sprijinul ei nu ar fi putut continua lupta sa tot mai acerbă împotriva Kremlinului.

Mulți lideri occidentali au recunoscut, de asemenea, contribuția sa. Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a exprimat admirție pentru ea, numind-o „o femeie neînfricată, cu principii”, care posedă toate calitățile necesare pentru a-și asuma un rol mult mai public, impus de circumstanțe.

„Navalnîi nu ar fi putut găsi o parteneră de viață mai bună decât Iulia Navalnaia. Ea împărtășește convingerile, curajul și lipsa de frică. În același timp, ea a protejat și a crescut copiii într-un mod care a inspirat profund susținătorii ruși ai democrației. Fără îndoială, ea i-a salvat viața”, a declarat McFaul.

Ar putea candida contra lui Putin la prezidențiale

Recent, Navalnaia a declarat că nu își dorește să urmeze calea Svetlanei Tikanovskaia, lidera opoziției din Belarus, care a candidat la alegerile prezidențiale din 2020 și este considerată de mulți că a câștigat, în ciuda fraudelor masive organizate de Alexander Lukașenko.

Cu toate acestea, aparițiile ei publice recente și discursurile pline de forță și emoție sugerează că Navalnaia ar putea reconsidera această poziție.

„Avem nevoie de o Rusie liberă, în pace și fericită. O Rusie minunată a viitorului, pe care soțul meu a visat-o. Aceasta este țara pe care vreau să o construiesc alături de voi. Țara pe care și-a imaginat-o Alexei Navalnîi. Nu există alt mod în care sacrificiul său inimaginabil să nu fi fost în zadar”, a transmis Navalnaia rușilor.

Astfel de mesaje venite de la ea ar putea avea un impact neașteptat de puternic într-o Rusie aflată în război de doi ani și care se pregătește pentru alegerile prezidențiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net