Submarinul Titan, dispărut în Atlantic, a rămas fără oxigen. Cei 5 pasageri nu mai au șanse să fie găsiți în viață

Specialiștii și oficialii Gărzii de Coastă a SUA cred că submersibilul care a dispărut, duminică, în apele Atlanticului, cu cinci oameni la bord, a rămas, teoretic, fără oxigen în jurul orei 14.00.

Submarinul este încă de negăsit / foto: captură video
Submarinul este încă de negăsit / foto: captură video

Totuși, lucrurile pot sta diferit, dar nimeni nu știe exact, având în vedere că nu s-a putut stabili o legătură cu vreunul dintre pasagerii de pe Titan.

Noi nave și submarine controlate de la distanță s-au alăturat operațiunilor de căutare, dublând numărul celor care deja îi caută pe cei pierduți în adâncuri, scrie BBC. 

Încă mai sunt speranțe

Echipele de salvare continuă să desfășoare „o operațiune activă de căutare și salvare” a submersibilului Titan dispărut, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă americane.

„Continuăm să ne gândim în continuare la membrii echipajului și la familiile acestora în timp ce continuăm cu această operațiune de căutare și salvare, deși suntem conștienți de timp și am luat în considerare o mulțime de date și informații în cadrul căutării”, a declarat contraamiralul John Mauger, de la Garda de Coastă a SUA, la Sky News, întrebat dacă consideră că oxigenul de la bordul submarinului s-a terminat până acum.

„Aceasta este încă o operațiune de căutare și salvare activă în acest moment și folosim echipamentele pe care le avem pe fundul apei, vehiculele operate de la distanță pentru a ne extinde capacitatea de căutare”, a adăugat acesta.

Care mai sunt așteptările

Totuși, de ce încă sunt căutați, dacă rezervele de oxigen li s-au terminat și teoretic ar trebui să nu mai fie în viață?

Un prieten a doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului dispărut a declarat că încă mai are speranțe că nava va fi găsită, scrie CNN. „Știu că aventurierii de la bord sunt experimentați, foarte experimentați”, a declarat Per Wimmer, care s-a înscris anterior în două excursii pe Titan, anulate.

„Ei ar ști, fără îndoială, ce înseamnă să o ia mai ușor și să folosească cât mai puțin oxigen posibil și, prin urmare, să prelungească cât mai mult posibil termenul potențial”, a adăugat el. Wimmer a spus că prezența la bordul navei a directorului executiv al OceanGate, Stockton Rush, este utilă, deoarece acesta cunoaște „toate detaliile despre cum funcționează acest submersibil”.

Un vehicul operat de la suprafața a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic în urmă cu câteva ore și a început, joi dimineața, devreme, să caute submersibilul dispărut, potrivit Gărzii de Coastă americane.

„Nava canadiană Horizon Arctic a desfășurat un ROV (vehicul subacvatic operat de la distanță) care a ajuns pe fundul mării și a început căutările submarinului dispărut”, a scris pe Twitter Garda de Coastă americană.

Echipele de salvare au nevoie de un miracol 

Mesajul a precizat de asemenea că „nava franceză L’Atalante își pregătește ROV-ul pentru a intra în apă”.

Echipele care caută submersibilul dispărut „au nevoie de un miracol” pentru a-l găsi înainte ca rezervele de oxigen să se epuizeze, a declarat pentru CNN un important explorator la mare adâncime, înainte ca această rezervă să expire, astăzi, la ora 14.

„Vestea bună acolo este că se pot întâmpla miracole”, a spus David Gallo, consilier principal pentru inițiative strategice la RMS Titanic Inc.

Victor 6000, un submersibil operat de institutul francez de cercetare Ifremer, a ajuns în zona de căutare, scrie BBC. Lucrând în schimburi de patru ore, o echipă de doi piloți va naviga și va controla mișcările robotului dintr-o cameră de control aflată la bordul navei de suprafață, Atalante până când cei 5 vor fi găsiți, vii sau morți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net