Talibanii au intrat în Kabul. Apel către civilii afgani: «Nu plecați de frică!»

Ultima actualizare:

    Reprezentanții talibanilor susțin că aceștia nu vor prelua prin forță controlul asupra capitalei Kabulfoto: Profimedia
Reprezentanții talibanilor susțin că aceștia nu vor prelua prin forță controlul asupra capitalei Kabulfoto: Profimedia

Luptătorii talibani au pătruns duminică în Kabul, ei fiind acum în cartiere de la periferie, relatează AP, citată de News.ro. Trei oficiali afgani au declarat că talibanii sunt în districtele Kalakan, Qarabagh şi Paghman.

Talibanii au remis un comunicat în care au precizat că nu intenţionează să preia controlul Kabulului cu forţa.

În comunicat se arată că luptătorilor li s-a spus să stea la porţile Kabulului şi să nu intre în oraş. “Până când tranziţia va avea loc, guvernul afgan este responsabil cu securitatea la Kabul. Vrem ca niciun civil afgan nevinovat să nu fie rănit sau să nu moară când preluăm controlul, dar nu am declarat un armistiţiu”, menţionează talibanii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat, potrivit Reuters, că insurgenţii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, nici pe cei din armată sau guvern. În plus, el a lansat un apel către civilii afgani să rămână în ţară. Nu plecaţi de frică!”, a adăugat el.

SUA evacuează angajații ambasadei cu elicopterele

Statele Unite au accelerat eforturile de evacuare de la Kabul după ce talibanii au ajuns la porţile oraşului şi presa a scris că insurgenţii ar pătrunde în oraş din toate direcţiile.

CNN a anunţat că evacuările vor continua non stop pentru ca până marţi toţi cei din ambasada SUA la Kabul să fie evacuaţi, inclusiv angajaţii afgani.

Citește și:

Măcel în Kandahar după plecarea trupelor americane. 100 de civili, executaţi, alţi 300, daţi dispăruţi

O nouă explozie în Kabul! 12 persoane au murit după ce o moschee a fost atacată

Ministrul afgan de Interne: ”Tranziția va fi pașnică”

Ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că guvernul de la Kabul va ceda puterea unei administraţii de tranziţie, relatează The Guardian.

Kabulul nu va fi atacat, iar tranziţia va fi paşnică, a menţionat ministrul, care i-a asigurat pe locuitorii din Kabul că vor fi apăraţi de forţele de ordine.

Potrivit CNN, administraţia de tranziţie probabil va fi formată din reprezentanţi importanţi ai talibanilor şi “resturi ale administraţiei Ghani”.

Bbc.com notează că preşedintele Ashraf Ghani are discuţii de urgenţă cu emisarul american Zalmay Khalilzad şi cu alţi oficiali NATO.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net