Talibanii au intrat în Kabul. Președintele afgan ar fi părăsit țara. SUA își evacuează oamenii cu elicopterele

Ultima actualizare:

    foto: Twitter
foto: Twitter

Talibanii au intrat duminică în Kabul, a declarat un reprezentant la ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele, transmite Reuters.

Ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că guvernul de la Kabul va ceda puterea unei administraţii de tranziţie, relatează The Guardian. Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat la BBC că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea, el subliniind că diplomaţii nu sunt în pericol. Papa Francisc a lansat un apel, duminică, pentru dialog în Afganistan.

Trei oficiali afgani au declarat că talibanii sunt în districtele Kalakan, Qarabagh şi Paghman. Talibanii au remis un comunicat în care au precizat că nu intenţionează să preia controlul Kabulului cu forţa.

În comunicat se arată că luptătorilor li s-a spus să stea la porţile Kabulului şi să nu intre în oraş. “Până când tranziţia va avea loc, guvernul afgan este responsabil cu securitatea la Kabul. Vrem ca niciun civil afgan nevinovat să nu fie rănit sau să nu moară când preluăm controlul, dar nu am declarat un armistiţiu”, menţionează talibanii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat, potrivit Reuters, că insurgenţii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, inclusiv pe cei din armată sau guvern. În plus, el a lansat un apel către civilii afgani să rămână în ţară. “Nu plecaţi de frică”, a adăugat el.

SUA au început evacuarea diplomaţilor din ambasada de la Kabul 

Statele Unite au accelerat eforturile de evacuare de la Kabul după ce talibanii au ajuns la porţile oraşului şi presa a scris că insurgenţii ar pătrunde în oraş din toate direcţiile. CNN a anunţat că evacuările vor continua non stop pentru ca până marţi toţi cei din ambasada SUA la Kabul să fie evacuaţi, inclusiv angajaţii afgani.

“Avem un grup mic de oameni care pleacă acum. Majoritatea stafului este pregătit de plecare. Ambasada continuă să funcţioneze”, a declarat un oficial american.

Într-un mesaj pe Twitter, ambasada de la Kabul a precizat că le-a comunicat reprezentanţilor talibanilor la Doha că orice acţiune a lor care ar pune în pericol personalul american sau misiunea acestuia va fi întâmpinată cu o reacţie “rapidă şi puternică”. “Ambasadorul Tracey Jacobson se ocupă de eforturile de procesare , transport şi mutare a celor care au solicitat viză specială de imigranţi şi a altor aliaţi afgani. Sufletele noastre sunt alături de bărbaţii şi femeile din Afganistan care acum sunt în pericol. Lucrăm nonstop pentru evacuarea celeor care ne-au ajutat cauza”, se menţionează în mesaj.

Sâmbătă, preşedintele SUA Joe Biden a decis ca 5.000 de soldaţi să asigure evacuarea civililor din Kabul în faţa ofensivei talibanilor. Anterior, se vorbea de 3000 de soldaţi, însă numărul a fost mărit ca urmare a deteriorării mai rapide decât s-a estimat a situaţiei din Afganistan.

"Fostul preşedinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă"

Abdullah Abdullah, liderul Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, a anunţat, duminică, pe Facebook, că preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit ţara, relatează The Guardian. “Fostul preşedinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă”, a afirmat Abdullah. Abdullah le-a cerut oamenilor să rămână calmi şi forţelor afgane să coopereze pentru garantarea siguranţei în Kabul. De asemenea, el le-a cerut talibanilor să acorde ceva timp pentru negocieri înainte să intre în Kabul. Potrivit unui oficial din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters, Ghani a plecat în Tadjikistan. Unii talibani au fost văzuţi în oraş, dar majoritatea insurgenţilor se află acum la periferia oraşului.

Citește și:

Talibanii au intrat în Kabul. Apel către civilii afgani: «Nu plecați de frică!»

ȘOC: Prințul Harry a recunoscut că a ucis talibani în Afganistan!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net