Talibanii se pregătesc să declare Emiratul Islamic al Afganistanului. Președintele a părăsit țara. Mii de deținuți insurgenți, eliberați

Ultima actualizare:

    Talibani în Kabulfoto: Hotnews.ro / Captură Youtube
Talibani în Kabulfoto: Hotnews.ro / Captură Youtube

Președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, lăsând puterea în mâinile talibanilor, care au intrat duminică în capitala Kabul. Mișcarea islamistă radicală se pregătește să revină la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce a fost alungată de o coaliție internațională condusă de Statele Unite.

Talibanii ar urma să anunţe că au preluat controlul întregii ţări şi să schimbe denumirea statului în Emiratul Islamic al Afganistanului, a afirmat un oficial al insurgenţilor pentru Press Association, potrivit The Guardian, notează News.ro.

Declaraţia ar urma să fie făcută de la palatul prezidenţial din Kabul, de unde preşedintele Ashraf Ghani a plecat în urmă cu câteva ore, el părăsind ţara. Schimbarea numelui ţării are o simbolistică bogată şi reprezintă întoarcerea la vechea denumire avută sub guvernul talibanilor, demis de forţele conduse de SUA după atacurile din 11 septembrie. 


    Președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanulfoto: Getty Images
Președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanulfoto: Getty Images

Statele Unite continuă eforturile de evacuare a diplomaţilor şi angajaţilor de la ambasada din Kabul, precum şi a colaboratorilor şi a altor persoane din Afganistan. Mare parte din personalul ambasadei Marii Britanii la Kabul a fost deja evacuat, au informat surse pentru BBC. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat pe Twitter că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ajută pentru menţinerea aeroportului din Kabul deschis. “Am discutat cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson şi cu miniştrii de Externe ai aliaţilor noştri Canada, Danemarca şi Olanda cu privire la situaţia din Afganistan. NATO ajută pentru menţinerea aeroportului din Kabul deschis pentru facilitarea şi coordonarea evacuărilor”, a notat Stoltenberg. 

Un oficial NATO a declarat, potrivit Reuters, că toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul au fost suspendate şi că în acest moment pot opera doar avioanele militare.

Talibanii au eliberat deținuții dintr-o închisoare din Kabul

Imagini postate online de o agenție de presă pro-talibană arată cum numeroși deținuți sunt eliberați din închisoarea Pul-e-Charkhi din Kabul, cea mai mare din țară, relatează BBC. Anterior în cursul zilei de duminică, forțele talibane au ocupat închisoarea militară de la fosta bază aeriană americană Bagram, scrie Hotnews.ro. Talibani și luptători extremişti, inclusiv din rândurile grupării Stat Islamic, se numără printre cei 5.000 de prizonieri deținuți în închisoarea din Bagram.

Citește și:

Talibanii au intrat în Kabul. Apel către civilii afgani: «Nu plecați de frică!»

Talibanii au intrat în Kabul. Președintele afgan ar fi părăsit țara. SUA își evacuează oamenii cu elicopterele

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net