Țara cu cei mai puțini locuitori din lume. În unele regiuni nu vezi picior de om

A doua mare țară fără ieșire la mare din lume, Mongolia este în același timp și statul cu cea mai mică densitate a populației din lume. În unele zone, este posibil să te plimbi zile în șir până să dai de un om. 95% dintre oameni sunt de etnie mongolă, în timp ce kazahii, popoarele turcice, chinezii și rușii alcătuiesc restul populației.

Mongolia Foto: Shutterstock
Mongolia Foto: Shutterstock

Mongolia are cea mai mică densitate a populației din lume 

Mongolia este supranumită "Țara cerului albastru etern” datorită unui fenomen în care cerul rămâne albastru în cea mai mare parte a anului. Se spune că atât de albastru este cerul, încât ar merita să aibă propriul nume. Probabil că mulți dintre voi se întreabă ce ar putea face dacă ar călători în Mongolia, aceasta nefiind o destinație turistică atât de populară, însă ai rămâne surprins să afli câte lucruri se pot face aici, de la a călări cămilele prin Deșertul Gobi, până la a te scălda în izvoarele termale și a vizita familiile de nomazi.

Mongolia (n.n. – în mongolă Монгол Улс) este o țară vastă în Asia de Est, care se învecinează la nord cu Rusia, la sud și la est cu Republica Populară Chineză, în timp ce granița de vest se află la mică distanță de Kazahstan. Mongolia are cea mai mică densitate a populației din lume. În unele regiuni este posibil să treci zile în șir fără să dai peste o altă persoană. De asemenea, Mongolia este unul dintre cele mai mari state din lume care nu are ieșire la mare, iar dintre țările nu au propria coastă, doar Kazahstan este mai mare decât ea. 

Populația este de etnie mongolă

Teritoriul Mongoliei are o formă aproximativ ovaloidă și acoperă o suprafață totală de 1.564.100 km², ocupând locul 19 la nivel mondial. Spre comparație, Mongolia este aproape la fel de mare ca Iranul și de două ori mai mare decât Turcia sau puțin mai mică decât statul american Alaska.

Mongolia are în momentul de față o populație de puțin peste 3,44 milioane de locuitori, valoare care, pe de-o parte, este echivalentă cu 0,04% din populația lumii, iar pe de altă parte o plasează pe poziția a 133-a. Practic, vorbim despre una dintre țările cel mai puțin dens populate din lume, cu numai 2 locuitori/km2. În același timp, trebuie spus că marea majoritate a populației (95%) este de etnie mongolă, în timp ce kazahii, popoarele turcice, chinezii și rușii alcătuiesc restul populației.

Curiozități despre Mongolia 

Mongolia este singura țară din lume unde caii sălbatici Przewalski trăiesc în sălbăticie. Acești cai sunt considerați strămoșii cailor domestici și sunt o specie în pericol de dispariție. Caii sălbatici Przewalski sunt de mărime medie, cu o înălțime la greabăn variind între 1,2 și 1,3 metri, cu blană brună sau gri, cu un gât gros și puternic și coamă neagră. Ei sunt cunoscuți pentru aspectul lor robust și adaptabilitatea la condițiile aspre ale stepei mongole.

Parte importantă celebrului Drum al Mătăsii 

Mongolia este o parte importantă celebrului Drum al Mătăsii (Silk Road), care a fost o rețea de rute comerciale care legau Asia de Est de Europa. Acest drum comercial a jucat un rol semnificativ în schimbul cultural și economic între est și vest.

Pe traseul Drumului Mătăsii au fost construite oaze și stații comerciale pentru a oferi adăpost, hrană și alte servicii călătorilor și caravanelor. Nomazii mongoli și alte triburi nomade jucau un rol important în susținerea Drumului Mătăsii, furnizând adesea cai, alimente și alte resurse pentru caravanele comerciale. Drumul Mătăsii a contribuit la schimbul de cunoștințe, artă și tehnologie între diferitele civilizații pe care le traversa. În Mongolia, acesta a avut un impact semnificativ asupra culturii și istoriei locale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net