Turcia se îndreaptă spre turul doi, după numărarea a 98,8% din voturi: Erdogan – 49,35%, Kilicdaroglu – 45%. Primele declarații ale prezidențiabililor

După numărarea a 98,48% din buletinele de vot, preşedintele în funcţie Recep Erdogan a obţinut 49,34% din sufragii, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are scorul de 45%, scrie agenția Anadolu. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine jumătate din voturi, Turcia se pregăteşte pentru un al doilea tur de scrutin pe data de 28 mai.

Prezidențialele s-ar putea decide în turul doi Foto: Shutterstock
Prezidențialele s-ar putea decide în turul doi Foto: Shutterstock

Turcia se îndreaptă spre turul doi al prezidenţialelor

Tensiune şi emoţii în Turcia, unde încă se numără voturile pentru următorul preşedinte. Până acum, Recep Tayyip Erdogan conduce, cu aproape 49,5 la sută din voturi, pe locul doi aflându-se liderul opoziţiei cu aproape 45%. Cel mai probabil, Turcia se îndreaptă spre turul doi al prezidenţialelor, scrie Observatornews.ro.

Cu puţin timp înainte de aflarea rezultatelor, mii de susţinători s-au adunat în faţa sediului partidului condus de Erdogan din Ankara.

Erdogan a declarat că încă are șanse de câștig

De la balcon, cel care a fost la conducerea ţării timp de 20 de ani a transmis un mesaj special. A declarat că încă are șanse să câștige un nou mandat prezidențial încă din primul tur, dar că este gata și pentru un posibil tur secund. ,,Credem cu tărie că vom continua să servim naţiunea pentru următorii cinci ani", a declarat Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Rezultatele incerte din primul tur al alegerilor provoacă, însă reacţii printre cetăţeni: ,,Dacă se va ajunge la turul doi, sunt convinsă că Erdogan va câştiga. Cred că va lua voturile lui Sinan Ogan. De aceea trebuie să terminăm treaba încă din primul tur".

Ce declarații făcea Erdogan 

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi faţă de rivalul său la alegerile prezidențiale, Kemal Kilicdaroglu, şi crede că va depăşi pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor. 

,,Țara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democraţiei cu alegerile din 14 mai. Deşi rezultatele finale încă nu se ştiu, noi suntem detaşat în frunte. Se înţelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât şi numărarea voturilor din străinătate. Noi nu suntem ca aceia care au încercat încă o dată să înşele naţiunea, eventual pentru ultima oară, descriind tabloul pe care îl cunosc drept „suntem în faţă”. 

A fost o rată record de prezenţă la vot. Ca în nicio altă ţară din lume. A fost una dintre alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot din istoria noastră. Am încheiat acest scutin fără incidente regretabile de remarcat”, a spus Erdogan, potrivit Haberturk.

Erdogan: ,,Vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi"

 ,,Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat. 

La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane. Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur. Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia. Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în ţara noastră. Numărarea continuă”, a adăugat liderul turc.

Kemal Kikicdaroglu promite victoria în turul doi

Kemal Kikicdaroglu a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi. 

,,Este plăcut că rata prezenţei la vot se apropie de 90 la sută şi că procesul continuă cu maturitate democratică. În ciuda tuturor calomniilor şi insultelor sale, Erdogan nu a obţinut rezultatul aşteptat.

Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câştigă de la balcon. Dacă naţiunea noastră spune să fie turul al doilea, aşa să fie. Vom câştiga cu siguranţă aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reuşit să obţină votul de încredere aşteptat din partea poporului. Peste 50 la sută vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu. 

El a menţionat că în următoarele 15 zile va face totul pentru ,,a aduce legea şi dreptatea pentru Turcia”. ,,Poporul poate fi sigur că vom câştiga şi că vom aduce democraţia în această ţară”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net