Chinezii au descoperit cum să trăiască mai mult cu un aliment din Bulgaria, produs într-un sătuc de munte

Ultima actualizare:

Satul montan bulgar Momchilovtsi atrage în fiecare an turiști din întreaga lume, cei mai numeroși venind din China. De toate vârstele, aceștia sunt dornici să descopere farmecul autentic al regiunii Rhodope, situată aproape de granița cu Grecia. Motivația lor nu se oprește aici: localnicii prepară de sute de ani un produs care a devenit extrem de popular în China.

Chinezii au descoperit cum să trăiască mai mult cu un produs din Bulgaria. Foto: AFP
Chinezii au descoperit cum să trăiască mai mult cu un produs din Bulgaria. Foto: AFP

De câțiva ani îi dedică și un festival, unde se servește produsul minune. Chinezii spun că acesta este sănătate curată și este benefic pentru longevitate.

Chinezii caută să trăiască mai mult cu un iaurt bulgăresc 

În fiecare an, sute de turiști chinezi se îndreaptă spre satul montan Momchilovtsi din Bulgaria pentru festivalul iaurtului local, renumit pentru beneficiile sale pentru sănătate și devenit popular printre consumatorii din China, potrivit Reuters.

Vizitatorii chinezi socializează cu localnicii în satul din Munții Rhodope, aproape de granița cu Grecia. Pe o scenă din piața satului, cântăreți și cimpoieri în costume tradiționale brodate interpretează cântece populare în soarele de sfârșit de vară.

Producătorii de iaurt și brânzeturi din regiune, mulți dintre ei vorbind puțin chineză, pentru oaspeții lor tot mai numeroși cu fiecare an, oferă mostre și produse spre vânzare.

„Iaurtul bulgăresc este foarte popular în China… așa că vrem să încercăm iaurtul pur de aici,” a spus Ge Lin, 37 de ani, turist din China, potrivit Reuters.

image

Turiștii chinezi vizitează Momchilovtsi încă din 2009, când o companie chineză de produse lactate a importat pentru prima dată bacteriile găsite în iaurtul local.

Produsul companiei, sub marca Mosilian, este acum vândut în majoritatea supermarketurilor din China.

Beneficiile pentru sănătate și tradiția iaurtului

La începutul secolului XX, microbiologul bulgar Stamen Grigorov și zoologul rus Élie Metchnikoff au descoperit că consumul de iaurt îi ajuta pe țăranii bulgari să trăiască mai mult.

„Iaurtul bulgăresc conține Lactobacillus bulgaricus și alte bacterii unice regiunii, care stimulează sănătatea, imunitatea și longevitatea,” a declarat prof. dr. Penka Petrova, director al Institutului de Microbiologie de la Academia de Științe din Bulgaria, pentru sursa citată.

„Iaurtul bulgăresc poate fi primul probiotic din lume și a fost folosit pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Fiecare tulpină bacteriană izolată din iaurtul de casă are proprietăți distincte,” a mai adăugat ea.

Mai multe studii științifice recente au constatat că produsele lactate fermentate din Bulgaria au proprietăți benefice pentru sănătate, precizează Reuters.

Dimitar Danchev, 37, un crescător de animale din a patra generație din regiune, explică:

„Iaurtul local se face atât din lapte de vacă, cât și din lapte de oaie, iar proprietățile sale variază în funcție de sezon. Primăvara, când animalele pasc iarbă proaspătă, iaurtul are caracteristici specifice… iar toamna, când iarba este mai uscată, laptele este mai gros.

 „Iaurtul este bun pentru mine. Primele alimente de pe masa mea sunt pâinea și iaurtul”, a spus Mitra Pareva, în vârstă de 95 de ani.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dr  Virgiliu Stroescu, foto Instagram  jpg
Netflix HBO Max warner bros jpg
cea mai tanara miliardara din lume are 29 de ani a avut o idee care a imbogatit o rapid 1029087 png
vera webp
Pantone Color Institute jpeg
crima pexels jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net