Volodimir Zelenski vine săptămâna viitoare în România

Președintele Ucrainei este așteteptat în România săptămâna viitoare. Potrivit unor surse, Volodimir Zelenski ar veni în vizită în țara noastră pe 10 octombrie.

Volodimir Zelenski ar urma să vină săptămâna viitoare în România Foto: Inquam Photos George Călin
Volodimir Zelenski ar urma să vină săptămâna viitoare în România Foto: Inquam Photos George Călin

Zelenski vine în România

Din raţiuni de securitate, vizita lui Zelenski nu va fi anunţată la nivel oficial. Cel mai probabil, Cotroceniul va da un program abia după momentul în care Zelenski va fi intrat deja pe teritoriul României.

Prima dată s-a vorbit despre asta în august, atunci când premierul Ucrainei Denis Shmyhal a venit în România. Atunci a apărut prima dată, pe surse, informația că va veni și Zelenski în această toamnă.

Prima vizită a lui Zekenski de la invazia Rusiei în Ucraina

Aceasta ar fi prima vizită a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în România de la invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean s-au întâlnit și pe 20 septembrie la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU. De asemenea, cei doi șefi de stat au avut o întâlnire și la 1 iunie, când au semnat o Declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. În acea declarație, președintele Iohannis menționa că „România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

Care ar fi contextul vizitei

Vizita lui Volodimir Zelenski la București ar avea loc în contextul sprijinului constant oferit de România Ucrainei în criza cerealelor.

Urmează ca și Guvernul României să facă o vizită la Kiev. Premierul și o parte din miniștrii Guvernului vor merge pentru întâlniri cu reprezentanții guvernului de la Kiev, pentru a stabili cât mai multe puncte de cooperare. Vorbim de securitate dar și de energie, de agricultură și de foarte multe probleme care trebuie rezolvate între cele două țări.

Ce anunța președintele Ucrainei 

În 26 septembrie, în discursul adresat naţiunii, președintele Ucrainei a spus că aşteaptă şi de la alte ţări vecine „o cooperare constructivă”, în problema cerealelor, aşa cum se întâmplă cu România şi cu Bulgaria: Am avut o întâlnire cu oficialii guvernamentali şi cu Oficiul privind exporturile noastre de cereale. Am coordonat măsurile ulterioare şi am înregistrat rezultatele obţinute", anunța Zelenski. „Așteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie”, mai puncta președintele Ucrainei.

image
image
image
image
image
image
bani webp
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net