Misterioasa doamnă Maria Cocoru, proprietara a 12 hectare din Parcul IOR și o poveste extrem de încâlcită

Ultima actualizare:

Despre doamna Cocoru, proprietara celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR vecinii spuneau încă de anul trecut că este ca „o fantomă”. Nu au văzut-o de ani buni și spun că se știe că trăiește undeva în străinătate. Azi, Maria Cocoru ar avea 89 de ani, iar pe suprafața de 12 hectare pe care o deține au fost de-a lungul timpului mai multe litigii. Povestea acestei retrocedări este încâlcită și începe din timpul mandatului lui Adrian Videanu.

image

Cine a revendicat parcul IOR

Parcul IOR a fost construit în urmă cu aproape 50 de ani și avea atunci cam tot atâtea hectare de verdeață. În 2005, un sfert din teren a fost retrocedat lui Eduard Romalo, un bătrân, atunci în vârstă de 91 de ani. Revendicase încă din 2000 peste 300 de hectare care aparţinuseră bunicului său, moşierul Ioan Grueff.

Primar la vremea respectivă era Adrian Videanu și a decis restituirea către bătrânul Eduard Romalo a bazei sportive Spartac şi a 12 hectare din parcul IOR. În total, 20 de ha grupate aproape de centrul Bucureştiului.

A moştenit maică-mea, sora ei şi cu fratele ei. Ei s-au prăpădit şi au ajuns la mine. Nu mai ştiu cine e proprietarul. Dacă căutaţi proprietarul, nu sunt eu. A trebuit să mă justific şi la Inspectoratul General de Poliţie şi la DNA, şi nu mai ştiu, la Curtea Supremă, unde m-au tot întrebat. Avocaţii au dat detalii”, a povestit Eduard Romalo pentru digi24.ro în 2014.

La vremea respectivă, Eduard Romalo a povestit că a nu și-a dorit în mod special terenul, dar a fost presat de mai multe persoane, unii avocați.

„Eu nu puteam să-l ţin, ce să fac? Presupunând că mi-ar fi dat înapoi terenul. Puteam să-l întreţin ca parc? Când s-a pus problema revendicării, la un moment dat nu am vrut. Pe un avocat, mi-aduc aminte că l-am refuzat. A venit şi-a spus... ştiţi că aţi putea revendica chiar acolo. Avocaţii ştiau mult mai multe decât mine. Aveau nevoie de mine numai ca pion pentru că aveam dreptul”, susține Eduard Romalo.

Misterioasa doamnă Maria Cocoru

Romalo a cedat drepturile, iar baza sportivă şi un sfert din parcul IOR au trecut de la Eduard Romalo la Maria Cocoru.

Conform documentelor oficiale, Maria Cocoru locuieşte într-un bloc modest din sectorul 4. „Nu e în ţară. Are apartament la noi, dar ea nu mai şade demult”, spune administratorul blocului, Petre Popescu.

Baza sportivă Spartac a ajuns, prin diverşi intermediari, în proprietatea firmei Caelum Development. Caelum Development a devenit între timp Parklake Shopping Srl.

50% din acţiunile acestei companii sunt deţinute de o firmă înregistrată în paradisul fiscal din Luxemburg, iar restul, de o companie olandeză, scrie Digi 24.

Cele 12 ha din parc aparţin în continuare Mariei Cocoru, azi o femeie în vârstă de 89 de ani.

Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu afaceri importante în domeniul imobiliar.

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net