A două Bobotează în pandemie. Cu ce va sfinți patriarhul Daniel Aghiasma Mare

Ultima actualizare:

Românii sărbătoresc pentru al doilea an consecutiv Botezul Domnului în pandemie. La Patriarhia Română nimic nu mai este la fel ca înainte de apariția coronavirusului iar obiceiurile sunt adaptate pentru a fi în pas cu vremea și vremurile. Crucea de gheață a rămas o amintire, patriarhul Daniel nu se va mai plimba printre butoaie pentru a sfinți miile de litri de apă sfințită, Aghiasma Mare așteptată de toți credincioșii.

Patriarhul Daniel va sfinți Aghiasma Mare dintr-un vas de argint.Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
Patriarhul Daniel va sfinți Aghiasma Mare dintr-un vas de argint.Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Aghiasma Mare pentru credincioși a fost deja sfințită

Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei un sobor de preoți a sfințit butoaiele în care a fost pusă apa din izvorul secret din Parcul Grădina Maicii Domnului, din spatele reşedinţei patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. În total au fost sfințite vase în care se aflau 24.000 de litri de aghiasmă. Apa din aceste butoaie va fi pusă în sticle de un litru de voluntari.

In locul crucii de gheață de Bobotează pomenită și așteptată conform obiceiurilor, a fost realizată, pentru al cincilea an consecutiv o cruce din cetină si flori, pe un schelet de fier, realizată de voluntari.”Este o cruce făcută din flori, ca de obicei, vremea caldă nepermițând folosirea gheții, asa cum era tradițional”, a declarat în exclusivitate pentru click.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Crucea de Bobotează a fost pusă chiar în fața scărilor din pridvorul reședinței patriarhale. Potrivit basilica.ro, între orele 12:30 – 13:30, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cum vor lua credincioșii Aghiasma Mare de la Patriarhie

La sfârșitul slujbei de Bobotează, credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu aghiasma sfântă. Apa care va fi sfințită de patriarh va fi pusă într-un vas mare de argint, iar credincioșii vor fi stropiți cu un instrument special. În ceea ce privește credincioșii, aceștia vor primi joi, începând cu ora 7.00, sticlele de 1 litru cu Aghiasmă Mare, sfinţită şi îmbuteliată în 5 ianuarie (Ajunul Botezului).

Pentru a intra în posesia Aghesmei Mari sfințită de Bobotează, credincioșii trebuie să stea la coadă la ”Baldachinul Sfinților” de lângă Catedrala Patriarhală.  Pentru evitarea aglomerării piațetei Catedralei Patriarhale, în intervalul orar 6:00 – 14:30 accesul credincioșilor spre Catedrală se va realiza doar dinspre Bulevardul Unirii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net