Avertismentul MAE pentru români! Zborurile spre o țară populară din Asia din cauza unui raid aerian cu drone

Orientul Mijlociu se află într-o situație extrem de tensionată. Luni dimineață, Israelul a lansat un atac cu drone asupra unui oraș din sudul Libanului, marcând primul raid israelian asupra Libanului de la atacul cu rachetă al Hezbollah de sâmbătă, în care 12 copii au fost uciși în Înălțimile Golan.

Atac Israel in Liban. FOTO Profimedia
Atac Israel in Liban. FOTO Profimedia

Experții avertizează că situația poate escalada rapid. Premierul turc Recep Erdogan a intervenit în conflict, amenințând că va folosi armata pentru a proteja palestinienii.

De asemenea, Ministerul de Externe de la București a emis un avertisment către cetățenii români să evite călătoriile în zonele de conflict.

UPDATE 11.10: O dronă israeliană a lovit un vehicul în sudul Libanului, între localitățile Meis el-Jabal și Shaqra, potrivit televiziunii libaneze Al Mayadeen, afiliată Hezbollah, relatează The Jerusalem Post. O a doua lovitură a vizat o motocicletă în aceeași zonă.

Două persoane au fost ucise, iar trei au fost rănite în urma atacului, conform presei israeliene care citează rapoarte libaneze.

Inițial, unele zboruri de pe aeroportul din Beirut au fost anulate sau întârziate, iar compania libaneză Middle East Airlines (MEA) a declarat că perturbările sunt legate de riscurile de asigurare în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel și Hezbollah.

Mesajul MAE

Într-un comunicat de presă transmis luni, MAE amintește că există un avertisment de călătorie în vigoare pentru Liban, nivel 8/9 - „Evitați orice călătorie”, din cauza evoluțiilor recente de securitate și a riscului crescut de escaladare.

Cetățenii români aflați deja în Liban sunt îndemnați să evalueze cu responsabilitate necesitatea rămânerii în țară, iar celor din zona de sud a râului Litani li se recomandă să părăsească imediat regiunea, având în vedere confruntările armate recente de la frontiera libanezo-israeliană.

Totodată, MAE recomandă cu fermitate cetățenilor români din Liban să își înregistreze prezența la Ambasada României la Beirut.

Datele de contact ale misiunii diplomatice sunt: Adresa: Rue du Palais Presidentiel, Baabda, B.P. 40227, telefon: +961 5 924848 (la acest număr de telefon nu se furnizează informații consulare), fax: +961 5 924747, Website: beirut.mae.ro, e-mail: beirut@mae.ro.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut (+961 5 924 849; +961 5 920 432; +961 5 920 452), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție linia telefonică de urgență a Ambasadei României la Beirut (+961 76 775 503).

Zboruri anulate pe aeroportul din Beirut

Unele zboruri de pe aeroportul din Beirut au fost anulate sau întârziate. Compania libaneză Middle East Airlines (MEA) a declarat că întreruperile sunt legate de riscurile de asigurare în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel și Hezbollah.

Lufthansa și Eurowings au anulat trei zboruri spre Beirut programate pentru luni după-amiază, potrivit panoului de informații de la aeroport și site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24.

Turkish Airlines a anulat, de asemenea, două zboruri în noaptea de duminică spre luni, iar SunExpress, filiala Turkish Airlines, Aegean Airlines, Ethiopian Air și MEA au anulat și ele zborurile programate pentru luni în Beirut, conform Flightradar24.

Aeroportul Internațional Beirut-Rafic Hariri, singurul aeroport din Liban, a fost vizat în războiul civil din țară și în luptele anterioare cu Israelul, inclusiv în conflictul dintre Hezbollah și Israel din 2006.

Duminică, MEA a declarat că a amânat plecarea unor zboruri care urmau să aterizeze la Beirut peste noapte. Alte întârzieri au fost anunțate ulterior din „motive tehnice legate de distribuirea riscurilor de asigurare pentru aeronave între Liban și alte destinații”.

Lufthansa a suspendat deja zborurile de noapte spre și dinspre Beirut pentru luna iulie din cauza „evoluțiilor actuale” din Orientul Mijlociu.

Aviația militară israeliană a lovit sâmbătă noaptea mai multe obiective ale grupării Hezbollah în nordul Libanului, după atacul cu rachetă de sâmbătă care a ucis 12 persoane, inclusiv copii, pe un teren de fotbal dintr-un sat de druzi din zona Înălțimilor Golan ocupate de Israel, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”, avertizează comisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.

Hezbollah și armata israeliană au intensificat schimburile de focuri transfrontaliere de la începutul războiului din Gaza. Conflictul a perturbat zborurile și transportul maritim în întreaga regiune, inclusiv în timpul atacurilor reciproce cu drone și rachete între Israel și Iran în aprilie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2060770343 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net