Blocul în care a locuit Radu Beligan stătea să se dărâme. Cum arată după intervenția Primăriei Capitalei

Ultima actualizare:

    Radu Beligan a locuit într-un bloc cu bulină roșie, care stătea să se prăbușească
Radu Beligan a locuit într-un bloc cu bulină roșie, care stătea să se prăbușească

O nouă clădire din centrul a fost consolidată prin Programul „București Trainic”. Este vorba despre blocul din Strada Spătarului, unde a locuit și marele actor Radu Beligan. Acesta stătea să se dărâme, avea bulină roșie, dar iată cum arată după intervenția Primăriei Generale!

Sute de imobile din București sunt pericol public în caz de cutremur. 350 sunt clasa I de risc seismic, (construcții cu risc ridicat de prăbușire), 362 în clasa a-II-a (sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore), 112 în clasa a III-a (la un seism pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante) și 9 în clasa a IV-a (corespunzător construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la cele proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare).

Blocul recent consolidat în care a locuit Radu Beligan se află pe strada Spătarului
Blocul recent consolidat în care a locuit Radu Beligan se află pe strada Spătarului

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că peste 240 de imobile sunt incluse în „București Trainic”, de reducere a riscului seismic, zece au fost consolidate din punct de vedere tehnic, zece sunt în curs de consolidare, iar trei au fost predate deja proprietarilor.

O alta urmează să-și primească din nou locatarii, după ce s-a lucrat la ea timp de un an. Vorbim despre blocul în care a locuit mare actor Radu Beligan.

Se află pe strada Spătarului, în centrul orașului, și stătea să se dărâme înainte ca autoritățile să intervină. Acum, este un imobil elegant, la șosea, iar oamenii sunt nerăbdători să revină acasă.

Primarul Gabriela Firea a dat un tur imobilului consolidat
Primarul Gabriela Firea a dat un tur imobilului consolidat

”Locatarii dintr-o clădire cu bulină, construită acum 85 de ani, și consolidată de echipa mea în mai puțin de un an, se pot întoarce în propriile apartamente în scurt timp. La adresa din Strada Spătarului a locuit și marele actor Radu Beligan. Este un proiect finalizat rapid, care arată că actuala administrație publică performează: consolidarea și modernizarea au fost realizate în mai puțin de un an. Înainte de lucrări, blocul se afla într-o stare avansată de degradare și reprezenta un risc permanent pentru locuitori și trecători. După consolidare, sunt vizibile îmbunătățirile aduse: blocul vechi avea încăperi în care nu se mai putea locui în siguranță. Nu vorbim doar de lucrări de renovare, ci despre intervenții la întreaga structură de rezistență a imobilului. În scurt timp se finalizează racordarea la gaze și electricitate, locuitorii deja se întorc în apartamentele lor. Aceștia au fost cazați în condiții civilizate pe perioada lucrărilor, în locuințele de necesitate asigurate de Primăria Capitalei”, a declarat edilul Gabriela Firea, după un tur dat clădirii, ieri, 3 septembrie.

Blocul lui Radu Beligan a stat cu bulină roșie timp de 26 de ani

Blocul, cu subsol, trei etaje și mansardă, a fost expertizat încă din anul 1993 și încadrat în clasa I de risc seismic, dar 26 de ani locatarii au stat cu teama că oricând pereții se puteau prăbuși peste ei.

Pentru acest proiect, Primăria Capitalei a alocat aproape 10 milioane de lei. Lucrările au fost realizate de Compania Municipală Consolidări, iar dirigenția de șantier a fost asigurată de Compania Municipală pentru Dezvoltare Durabilă.

Chiar și băile au fost refăcute complet
Chiar și băile au fost refăcute complet

Potrivit primarului, în 30 de ani, după Revoluție, s-au consolidat numai 20 de clădiri, tot atât cât administrația Firea a reușit în doi ani. În plus, a refăcut zeci de fațade și a pus în siguranță alte 200 de imobile.

Alte clădiri cu bulină roșie care intră în consolidare

În perioada următoare, alte două imobile intră în consolidare: Blănari nr. 14 (blocul cu Club A) și Baltagului nr. 17. Contractele sunt deja semnate, începe montarea schelelor și procesul de relocare a locuitorilor. Contractele de proiectare și execuție au fost încheiate cu firme private, fiind atribuite prin sistemul electronic de achiziții publice.

În prezent, peste 240 de clădiri, mai bine de jumătate dintre cele încadrate în clasa RS1, sunt incluse deja în programul de reducere a riscului seismic derulat de Primăria Capitalei.

Programul municipal de consolidare a început în acest mandat, cu înființarea unei structuri dedicate și cu alocări consistente de resurse, umane și financiare.

Beneficiile Programului ”București Trainic” pentru locatarii din clădirile cu bulină

Proprietarii cu venituri reduse nu plătesc sau contribuie doar cu jumătate la costul lucrărilor.

Mai exact, familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, adică aproape 3.000 de lei, nu achită nimic pentru consolidarea locuinței.

Suma este suportată în totalitate de la bugetul local.

Familiile în care venitul net total este mai mic decât de 3 ori salariul mediu net pe economie, circa 9.000 de lei, plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.

Programul București Trainic vine cu beneficii și pentru proprietarii persoane juridice sau proprietarii de spații comerciale din clădirile cu risc seismic.

Aceștia pot plăti costurile consolidării în rate egale, fără dobândă, timp de 25 de ani.

Radu Beligan a trăit 97 de ani

Marele acetor Radu Beligan a trăit 97 de ani. A murit pe 20 iulie 2016, la Spitalul Elias, din București, în urma unui stop cardio-respirator. El a fost cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena de teatru.

Radu Beligan a încântat cu șarmul sau inconfundabil timp de 79 de ani spectatorii care, după cum spunea maestrul: ”m-au făcut ceea ce sunt”.

Longevitatea sa artistică a fost recunoscută și de reprezentanții Guinness World Records.

Drept omagiu, Primăria Capitalei a înfiițat Piaţeta Radu Beligan. Aceasta este situată în vecinătatea Ministerului Agriculturii, vizavi de Teatrul Național, la intersecția dintre Bd. Carol I și Bd. I.C. Brătianu.

Citește și:

https://www.click.ro/vedete/romanesti/radu-beligan-ultimul-rol-cum-arata-la-repetitiile-pentru-nemuritorul-0

https://www.click.ro/vedete/romanesti/femeile-din-viata-lui-radu-beligan-actorul-fost-casatorit-de-trei-ori

https://www.click.ro/news/bucuresti/au-termoizolat-blocul-desi-are-bulina

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net