BNR lansează o monedă aniversară. Cât valorează și ce mare personalitate se află pe bani

Ultima actualizare:

Banca Națională a României (BNR) va introduce în circulație începând de luni, 26 februarie, o monedă numismatică din argint dedicată sărbătoririi a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai.

BNR lansează o monedă aniversară, care celebrează 270 de ani de la cașterea lui Șincai / foto: BNR
BNR lansează o monedă aniversară, care celebrează 270 de ani de la cașterea lui Șincai / foto: BNR

Conform informațiilor furnizate vineri de către BNR, fața monedei va prezenta o imagine istorică a orașului Blaj, ilustrând catedrala greco-catolică și o parte din școala de obște, cu inscripția „ROMANIA" într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI" și anul de emisiune "2024".

Pe partea opusă a monedei va fi reprezentat portretul și numele lui Gheorghe Șincai, precum și anii în care a trăit acesta, „1754" și "1816".

Cum vor fi ambalate monedele

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, care vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate vor fi aplicate semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Tirajul maxim pentru această monedă din argint va fi de 5.000 de piese. Prețul de vânzare al monedei va fi de 490,00 lei, fără TVA, și va include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint dedicate aniversării a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai vor avea putere circulatorie în România. Lansarea lor în circuitul numismatic va fi realizată prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Cine a fost Gheorghe Șincai

Gheorghe Șincai a fost un important iluminist român din secolul al XVIII-lea. El a fost istoric, filolog, și scriitor, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul culturii și al educației în timpul Epocii Luminilor din Transilvania.

Una dintre cele mai notabile lucrări ale sale este „Istoria Transilvaniei", o operă monumentală în care a documentat istoria Transilvaniei până în secolul al XVIII-lea. De asemenea, a fost un susținător activ al reformelor învățământului și promotor al limbii române în școli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
jocuri acum 100 de ani  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net