Calendar ortodox 2022, 1 octombrie. Sărbătoarea zilei. Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit la data de 1 octombrie în calendarul ortodox. Acoperământul Maicii Domnului între sărbătorile zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 octombrie. 

Acoperământul Maicii Domnului (icoană de Mihai Coman)
Acoperământul Maicii Domnului (icoană de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2022, 1 octombrie. Sărbătoarea zilei. Acoperământul Maicii Domnului

Maica Domnului este deosebit de cinstită de către credincioșii ortodocși în special pentru că a fost aleasă de Dumnezeu Tatăl pentru a-l naște pe Dumnezeu Fiul aducându-l pe lume pe Iisus Hristos și și-a păstrat fecioria deși l-a zămislit, l-a purtat în pântece și l-a adus pe pe lume pe Mântuitorul Omenirii. 

Maica Domnului ocupă un los special în inimile credincioșilor ortodocși și aceasta se observă și prin faptul că, în luna august, ultima lună a anului bisericesc este praznicul Adormirii maicii domnului pentru ca Noul An Bisericesc să înceapă tot cu un praznic închinat Maicii Domnului și anume Nașterea ei minunată. Luna octombrie debutează cu o sărbătoare ce preaslăvește minunile Maicii Domnului.

La 1 octombrie 911 Constantinopol era sub asediu slavilor când la Biserica Vlaherne unde se păstrau icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Fecioare unde se făceau privegheri și se aduceau rugăciuni pentru salvarea orașului. Înainte de revărsatul zorilor, probabil în jurul orei 4.00, Maica Domnului s-a arătat poporului care se ruga cu ochii în lacrimi și ținea deasupra capetelor credincioșilor sfântul acoperământ, având lângă ea apostolii și sfinții mucenici. Acoperământul care era vălul ce acoperea capul și trupul fecioarelor până la genunchi și se numea omoforion sau maforion și se păstra în Biserica Vlahernelor fiind adus aici de la Ierusalim de doi patricieni împortanți ai împăratului Leon 1.

De atunci praznicul a fost ținut în Sfântul Munte, apoi a fost adoptat de ruși în secolul al 12-lea de unde a ajuns să fie prăznuit și la noi, mai întâi în mănăstiri și mai apoi în întreg cultul: "Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzește-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!"  

Tropar la Praznicul Acoperământului Maicii Domnului

 Glasul al 4-lea

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu și căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilință grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Praznicul Acoperământului Maicii Domnului

 Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică și cu cetele sfinților, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină și Apostolii cu proorocii dănțuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

 La 1 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Iosif de la Bisericani; 
  • Sfântul Chiriac de la Bisericani Sfântul Apostol Anania;
  •  Sfinții Mucenici Mihail din Manastirea Zovei și a 36 de monahi; 
  • Sfântul Cuvios Roman Melodul; 
  • Sfântul Mucenic Domnin; 
  • Sfântul Cuvios Ioan; 
  • Sfântul Cuvios Grigorie Domesticul; 
  • Sfântul Ioan Cucuzel.
ilie nastase botosani 2 jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
camion thor24 1200 jpg
Elton John Foto profimedia 0739063759 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
neymar plange brazilia jpg
image
image
image
image
image
image
camion thor24 1200 jpg
ilie nastase botosani 2 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg