Calendar ortodox 2022, 10 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Evlampia, sora Sfântului Mucenic Evlampie

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt prăznuiți la data de 10 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 octombrie. 

Martiriul Sfinților Mucenici Evlampie și Evlampia - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea
Martiriul Sfinților Mucenici Evlampie și Evlampia - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea

Calendar ortodox 2022, 10 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia erau frați și au primit moartea martirică în timpul celei mai cumplite prigoane împotriva creștinilor, în vremea împăratului Maximian (296-305). De frica pedepselor mulți creștini părăseau tot ce aveau și fugeau să se ascundă în munți. Evlampie și sora lui erau și ei fugiți în locuri ascunse dar Evlampie a mers în cetate să cumpere pâine.

Când a văzut afișat pe zidul cetății decretul imperial prin care creștinii erau osândiți pentru că refuzau închinarea l-a idoli a fost cuprins de râvnă și l-a batjocorit pe împărat și a rupt afișul. Soldații l-au arestat imediat și l-au dus înaintea guvernatorului. Când acesta i-a cerut să renunțe la Hristos el i-a cerut cu îndrăzneală să se lepede de idolii mincinoși și să-l recunoască pe Hristos adevăratul Dumnezeu. L-au dus cu forța la templul zeului Marte să aducă jertfă dar el s-a rugat și idolul a căzut și statuia s-a sfărâmat de pământ.

Prin de furie păgânii s-au năpustit asupra lui și l-au bătut fără milă  dar el răbda cu bărbăție și aducea slavă lui Dumnezeu. Fecioara Evlampia a auzit că fratele ei a fost prins și este torturat așa că a venit în grabă și și-a mărturisit și ea credința. Au început să o bată fără nici un pic de milă și au aruncat-o alături de ratele ei. I-am băgat în cazan cu apă clocototă și apoi într-un cuptor încins de aramă dar ei au ieșit neatinși din fiecare încercare și se rugau și aduceau slavă lui Dumnezeu. Văzând că nu le poate frânge credința guvernatorul a dat ordin să fie uciși.

Sfântul Evlampie a fost decapitat dar Sfânta muceniță Evlampia și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos înainte ca să o atingă călăul. Două sute de păgâni care au văzut patimile și minunile făptuite de cei doi au mărturisit că sunt creștini și au primit pe loc coroana de mucenici. 

Troparul Sfinților Mucenici Evlampie și Evlampia, sora lui

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Evlampie și Evlampia, sora lui

 Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Pe vitejii mucenici și frați după trup, pe Înțeleptul Evlampie și pe Sfânta Evlampia să-i cinstim; că aceștia uneltirile tiranilor le-au rușinat, cu Puterea Celui Ce S-a răstignit; pentru aceasta s-au arătat mucenicilor mărire, împreună și laudă.

 La 10 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Vasian; 
  • Sfântul Teofil mărturisitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net