Calendar ortodox 2022, 15 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Paisie de la Neamț

Sfântul Paisie de la Neamț sau Sfântul Paisie Velicicovski este prăznuit la data de 15 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Paisie de la Neamț este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 noiembrie. Începutul postului Nașterii Domnului.

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț

Calendar ortodox 2022, 15 noiembrie. Sfântul Paisie de la Neamț

Sfântul Paisie s-a născut într-o familie de preoți din Poltava, Ucraina. La botez a primit numele de Petru după numele lui Petru Movilă al Kievului care se cinstește la 21 decembrie ziua în care s-a născut Paisie.

Tatăl său a murit când micul Petru avea patru ani. Mama s-a la dat la școală, la școala Frăției din Kiev, căreia i se mai spune Academia Movileană. La 16 ani părăsește școala și familia și intră la mănăstire. După ce a rătăcit prin câteva schituri și mănăstiri ucrainene timp în care a devenit rasofor și a primit numele de Platon. Își părăsește țara și trece în Moldova unde găsește o viață monahală isihastă pe placul său. După multe nevoințe și o smerenie profundă părinții din Moldova ar fi vrut să-l hirotonească.

El prinzând de veste și neconsiderându-se vrednic, a plecat la sfântul munte Athos. Nu a găsit o mănăstire la care să se potrivească dar s-a nevoit în pustie singur și cu multă osteneală și lipsuri. L-a Sfântul Munte l-a găsit starețul Vasile de la Poiana Mărului care după câteva zile petrecute le el în chilie l-a convins să se călugărească și i-a dat numele de Paisie. După 17 ani în Sfântul Munte Paisie a venit în Moldova, stareț la mănăstirea Dragomirna. Constantin Moruzzi  i-a făcut cadou Mănăstirea de la Neamț și obștea mănăstirii a ajuns la 700 de călugări!

În 1791 arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov l-a făcut arhimandrit și în anul 1794 a trecut la cele veșnice. A fost îngropat în biserica mare a Mănăstirii Neamț.

Troparul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!

La 15 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici și Mărturisitori Gurie, Samona și Aviv; 
  •  Sfântul Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei; 
  • Binecredincioșii împărați Iustin și Teodora; 
  • Sfinții Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
george burcea in rolul lui lurch jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
rebeca pascu jpg
cub andreea antonescu png
florin piersic jr sufera de depresie jpg
Fumator - tigara - bricheta FOTO Shutterstock
Ronaldo, cu nasul spart în partida Cehia - Portugalia FOTO EPA EFE
image
image
image
image
foto1 original reuniunea liderilor 28 noiembrie 2022 016 jpg
foto 9  pisanii (facebook) jpg
trenul regal jpg
pelerinaj jpg
shutterstock 1297116610 jpg
rebeca pascu jpg