Calendar ortodox 2022, 16 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Agheu și Fericita împărăteasă Teofana

Sfântul Proroc Agheu, Fericita împărăteasă Teofana sunt prăznuiți la data de 16 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Agheu, Fericita împărăteasă Teofana sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 decembrie. Zi de post.

Sfântul Proroc Agheu (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Agheu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 decembrie. Sfântul Proroc Agheu

Este unul din prorocii ai căror cărți le citim în Vechiul Testament. Numele său se tâlcuiește “Praznic” sau “cel pe prăznuiește”. Sa născut în exil, în Babilon și a prorocit, cu 470 de ani înainte de Hristos, întoarcerea poporului din robie și a reconstruirii Templului în care va avea să propovăduiască Hristos, fiul lui Dumnezeu. A răposat în pace și a fost înmormântat cu cinste în apropierea mormintelor preoților, deoarece era din seminția lui Levi. El a fost renumit pentru cinstea lui și pentru faptele bune pe care le-a făcut. A fost iubit și slăvit de toți ca un mare proroc.

Troparul Sfântului Proroc Agheu

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Agheu pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Agheu 

Glasul 1

Piatra fiind pecetluită de iudei și ostașii străjuind preacurat Trupul Tău, înviat-ai a treia zi, Mântuitorule, dăruind lumii viață. Pentru aceasta, Puterile cerurilor strigau ție, Dătătorule de viață: Slavă învierii Tale, Hristoase! Slavă împărăției Tale! Slavă iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni! 

Cel Ce ca un Dumnezeu toate le vede și le știe, luminându-ți ochiul cel curat al sufletului, prealăudate prorocule, te-a arătat lumii povățuitor. Pentru aceasta săvârșind sfântă pomenirea ta, te aducem pe tine rugător către Dumnezeu, Sfinte Prorocule Agheu.

Fericita împărăteasă Teofana. Icoană de Sorin Vintzeanu
Fericita împărăteasă Teofana. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2022, 16 decembrie. Fericita împărăteasă Teofana

Fericita Teofana era din Constantinopol, din familie împărătească. Era rudă cu trei împărați și soție de împărat. Pe tatăl său îl chema Constantin iar pe mama sa o chema Ana și nu puteau avea copii. Amândoi se rugau la Sfânta Născătoare să îi binecuvânteze și pe ei cu un copil. Ceea ce își doreau cu atâta credință au și primit. Ana a născut o fată pe care au botezat-o Teofana. La șase ani au dat-o la școală și de mică se vedea semnele faptelor mari pe care avea să le facă.

Când a crescut și a înflorit cu toate darurile părinții ei îi căutau un soț de seama ei. Împăratul Vasile cel Mare căuta soție pentru fiul lui, Leon cel preaînțelept. Au săvârșit nunta și cum diavolul nu doamne niciodată, tatăl său a prins mânie mare pe fiul lui datorită uneltirilor și minciunilor vrăjitorului Santavarin și l-a închis împreună cu soția lui. Cât au stat închiși s-au îndeletnicit cu rugăciunea  și au așteptat dreptatea lui Dumnezeu. Papagalul palatului care avea colivia în preajma camerei împărătesei mama tot auzit jalea acesteia “vai, vai, fiul meu Leon”. În timpul unui ospăț a început să repete și toți boierii s-au întristat.

Împăratul Vasile i-a cercetat și el a aflat că fiul  lui e nevinovat. A dat poruncă să fie iertat și adus împreună cu soția la palat, și repuși în cinstea care li se cuvenea. După un timp Împăratul Vasile a răposat iar Leon a rămas împărat. L-a pedepsit pe vrăjitorul Santavarin care acum ajunsese episcop după cum merita. După ce a ajuns împărăteasă ea nu a renunțat la ceea ce se obișnuise în închisoare. Purta haine de păr pe sub cele împărătești, mânca puțin și postea des, ajuta pe nevoiași, îngrijea de săraci, apăra și sprijinea pe văduve, alinta pe cei mâhniți și ștergea lacrimile celor ce plângeau. 

Când a fost să moară împărăteasa Teofana i-a chemat pe toți și le-a dat sărutarea de pe urmă, iar soțul ei, Leon cel Înțelept a construit o biserică închinată Tuturor Sfinților, pentru ca de va fi Teofana sfântă, să fie sărbătorită atunci cu toți sfinții, în prima duminică de după Cincizecime. 

La 16 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Marin; Sfinții Prom și Ilarie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net