Calendar ortodox 2022, 2 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist sunt prăznuiți la data de 1 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 noiembrie. 

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 2 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie și Anempodist au primit coroana muceniciei în vremea Regelui Sapor al 2-lea, al Persiei (338-379). Erau chiar slujitori la curtea regală și țineau ascunsă credința lor în Domnul Hristos. Au fost în cele din urmă trădați împăratului de cineva apropiat lor și chemați la judecată ei au mărturisit Sfânta Treime. Simțindu-se jignit de un așa răspuns regele a dat ordin ca cei trei să fie chinuiți cu cele mai îngrozitoare torturi dar ei se purtau de parcă nu simțeau nimic ci îndurau și cântau psalmi rugându-se neîncetat. În timp ce erau în închisoare au avut multe viziuni cu îngeri și o dată chiar Domnul Iisus Hristos li s-a arătat. Unul din călăi pe nume Aftonie, văzând că după ce au fost scufundați într-un cazan cu plumb topit ei eu ieșit nevătămați a strigat: “Mare este Dumnezeul creștinilor” și pentru acest lucru i s-a tăiat capul pe loc, dar mulți din cei ce au văzut au crezut. Achindin, Pigasie și Anempodist au făcut să se surpe și să se prăbușească un templu păgân numai prin rugăciune și regele, ca să-i pedepsească i-a cusut în burdufuri din piele de animal și i-a aruncat în mare. Dar au fost salvați de Aftonie care a venit la ei însoțit de îngeri care i-au dus pe mucenici pe uscat și i-au dezlegat. Capturați iarăși, cei trei mucenici au fost supuși la alte torturi. Elpifidor, care era mare dregător împreună cu șapte mi de persani au fost martori ai torturilor și au crezut în Hristos, și toți au fost decapitați pentru credința lor. Achindin, Pigasie și Anempodist au fost aruncați în foc împreună cu 28 de soldați și de mama împăratului care într-un glas l-au mărturisit pe Hristos, și prin foc sfârșindu-se și-au încredințat sufletele în mâinile lui Iisus Hristos.

Troparul Sfinților Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

 Glasul al 2-lea

Purtătorilor de lupte ai Domnului, fericit este pământul care s-a adăpat cu sângele vostru și sfinte locașurile care au primit trupurile voastre. Că în priveliște pe vrăjmași ați biruit și pe Hristos cu îndrăznire ați propovăduit, pe Acela ca pe un Bun rugați-L să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinților Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cu Podoaba Treimii strălucind, Dumnezeiască ceată, cea cu cinci raze a celor pătimitori, năvălirile tiranilor cele cumplite le-au slăbit, fără de pizmă, fără primejdie, fără de sminteală, harul tuturor izvorându-l cu nădejde Dumnezeiește, celor ce vin cu dragoste printr-înșii la Ziditorul tuturor, Hristos Dumnezeul nostru.

La 2 noiembrie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun pentru Hristos;
  • Sfintii Mucenici Eudoxie, Agapie și alți opt sfinți; 
  • Sfintele Mucenițe Chiriachi, Domnina și Doamna; 
  • Sfântul Cuvios Marcian din Cir.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net