Calendar ortodox 2022, 21 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche sunt prăznuit la data de 21 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 21 iulie.

Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche (foto: doxologia.ro)
Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 21 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche au fost canonizați oficial de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008 proclamarea având loc la 5 iunie, la Mănăstirea neamț, cu prilejul sărbătoririi Înălțării Domnului.

Cuviosul Rafail s-a nevoit în secolul al 16-lea, la Agapia din Deal, loc vechi închinat de călugări lui Dumnezeu. S-a născut în zona Bârladului, în satul Bursucani, într-o familie de neam bun. S-a simțit atras de faima spirituală pe care o aveau părinții de la Agapia și ascultându-și chemarea a urmat calea cea strâmtă a sihaștrilor din vehime. Se știe doar că s-a nevoit în pustie, munții și arborii seculari fiind martori tăcuți ai însingurării sale din inima muntelui. În secolul al 17-lea Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, se închina și săruta moștele sale. După trecerea lui din această lume la mormântul său se întâmplau tot felul de minuni și de aceea ucenicii, cunoscându-i viața și nevoințele, au dezgropat trupul și l-au găsit plin de slavă Dumnezeiască și plăcut mirositor, și l-au așezat în biserică la închinare.

Cuviosul Partenie s-a nevoit în munții Agapiei în secolul al 17-lea fiind pomenit de Sfântul Ierarh Dosofei ca fiind egumen luminat și plin de toată înțelepciunea, plin de dragoste pentru Sfintele Scripturi și scrierile sfinților părinți, ce avea grijă ca frații de obște să nu fie lipsiți de aceste comori neprețuite. Avea darul vindecării, al izgonirii demonilor și îndrăzneală în rugăciunea adusă lui Dumnezeu. A rămas în memoria populară și a fost cinstit și de credincioși și de călugări pentru viața lui cea sfântă.

Troparul Sfinților Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

 Glasul al 5-lea

Următori și împlinitori ai Evangheliei lui Hristos, Cuvioșilor Părinți Partenie și Rafail, sihaștrii prealuminați ai munților Moldovei; ostenindu-vă cu postul și cu rugăciunea, ați dobândit de la Dumnezeu aripi ale sufletului vostru, pentru aceasta vă rugăm să ne trimiteți de la Hristos milă și har celor ce prăznuim cu dragoste pomenirea voastră!

Condacul Sfinților Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Cuvioșilor lui Hristos, care în munții Agapiei s-au nevoit și sfeșnice prealuminoase călugărilor au strălucit, cununi de laudă aducem în această zi de slăvită prăznuire noi, care cu evlavie îi cinstim zicând: Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Rafail și Partenie!

La 21 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Simeon și Ioan Pustnicul Sfinții trei mucenici din Nilitina; 
  • Sfinții Mucenici Iust și Matei; 
  • Sfântul Mucenic Evghenie; 
  • Sfinții Mucenici Teodor și Gheorghe; 
  • Sfinții Mucenici Teodor, Trofim și alti treisprezece; 
  • Soborul Sfântului Mucenic Acachie, la Eptascala; 
  • Soborul Sfântului Elevtrie, aproape de Xirolof.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net